Mikael Ribbenvik, Migrationsverket
1 av 2
Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket. Foto: Drago Prvulovic/TT.
Nyanlända flyktingar
2 av 2
Bussar med asylsökande anländer till Malmö i november. Foto: Drago Prvulovic/TT.

Enklare asylärenden ska få förtur

1:43 min

Över 150 000 asylsökande väntar nu på beslut från Migrationsverket om de får stanna i Sverige eller ej. Det är mer än 100 000 fler än vid samma tid förra året och nu måste myndigheten fatta betydligt fler och snabbare beslut jämfört med tidigare år.

– Situationen är ju en som vi aldrig har upplevt. Detta är extraordinärt. Det kommer inte att ta ett år att hinna ikapp utan det kommer ta betydligt längre tid, säger Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket.

Med samma arbetstempo som förra året skulle det ta Migrationsverket ungefär 2,5 år att komma i kapp i antalet asylprövningar.

Då fattade myndigheten drygt 60 000 beslut, efter att 160 000 människor sökt asyl här i Sverige under året. Nu väntar fortfarande över 150 000 människor på att få sina ärenden prövade.

– Vårt resultat förra året med 60 000 ärenden kommer inte räcka till. Vi måste höja vår kapacitet och förmåga. Och det kommer vi att göra under året - med de resursförstärkningar som vi har, säger Ribbenvik.

Förra året anställde Migrationsverket ytterligare 3 000, bland annat för just asylprövningar.

För att snabba på besluten ska myndigheten också under våren lansera en ny asylprocess, där ärenden som klassas som enklare ska få förtur.

– Genom att dela upp det här kan vi få alla ärenden att röra sig snabbare genom systemet. Men problemet är att även om vi höjer vår förmåga väldigt mycket så kommer det ta in i nästa år innan vi är tillbaka i ett rimligt balansläge, säger Mikael Ribbenvik på Migrationsverket.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista