Protester i Tyskland efter de massiva övergreppen mot unga kvinnor under nyårsnatten.
I tyska Köln har nu två personer gripits efter de massiva övergreppen mot unga kvinnor i Köln under nyårsnatten. Foto: Hermann J. Knippertz/TT

Spricka mellan Tyskland och Ryssland efter fallet ”Liza”

"Sluta blanda dig i tyska inre angelägenheter"
2:20 min

I veckor har ryska medier rapporterat om fallet Liza. En 13 årig rysktysk flicka, som påstods ha kidnappats och våldtagits av flyktingar i Berlin.

De tyska polisrapporterna om att det inte stämmer har i ryska medier påståtts vara en del i tysk propaganda. Det har gått så långt att den tyske utrikesministern krävt att Ryssland slutar blanda sig i tyska inre angelägenheter.

– Representanter från den ryska diasporan i Tyskland känner personligen ”Liza”, säger tv-reportern i ryska Pervije, första kanalens nyhetsprogram.

Ett av många inslag och artiklar där ryska medier hittat "bevis" för att 13 åriga rysk tyska Liza blivit bortförd och våldtagen av män från "sydliga länder" eller immigranter, som reportern säger.

Inslagen har haft intervjuer med ryssar boende i Tyskland, som varit så övertygade om historien att de till och med hållit demonstrationer mot tyska mediers propaganda och mot polisen.

I inslaget används en suddig video som ett av bevisen, ett antal män som påstås vara av "arabiskt ursprung" skryter om hur de haft sex med en ung flicka. Männen sägs vara förövarna, men videon är gammal från 2009 fastslår journalister, som specialiserat sig på att avslöja fejkade nyheter och propaganda.

– Polisen tvingade henne att ändra sin version, påstod Timofej, som sägs vara flickans farbror i samma ryska tv inslag.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Ryssland och till och med utrikesminister Sergej Lavrov har påstått att tyska myndigheter försökt skyla över händelsen och att hon definitivt förts bort mot sin vilja.

Tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier anklagade Lavrov för att exploatera flickans fall och krävde att Ryssland slutar blanda sig i tyska inre angelägenheter.

Allt verkar till slut handla om en olycklig tonåring som skolkat från en skola där hon hade problem och kanske hade hon problem hemma också. Hon gick till en 19 årig killkompis och där stannade hon över natt.

Det var 11:e januari, och när hon dök upp igen polisanmälde familjen att hon förts bort av tre utländska män på en järnvägsstation, de påstods ha hållit henne fången som sexslav.

Det stämmer inte enligt den tyska polisrapporten. Hon har inte våldtagits, men hon misstänks ha haft sex med två män, en 19 åring och en 20 åring, den ene med turkiskt medborgarskap. Åtal kommer väckas mot dem för att de utnyttjat en minderårig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".