Foto: TT
Foto: TT

Svenska medborgare gripna i Grekland

UD: De är misstänkta för vapenbrott
2:04 min

Två svenska medborgare har gripits i Grekland misstänkta för vapenbrott. Männen greps ombord på en buss på väg till Turkiet, uppger grekiska medier. Enligt uppgift ska de ha kopplingar till terrororganisationen IS, men det finns motsägelsefull information om det.

– Den information vi har är att det är två män, svenska medborgare, som har frihetsberövats, i Grekland. De är frihetsberövade enligt vapenlagen, säger Katarina Byrenius på UD pressjour.

Männen, som enligt uppgift i grekiska medier är en 28-åring och en 19-åring, ska ha lämnat Sverige för tio dagar sedan. De ska sedan ha flugit från någonstans i Europa till Grekland tidigare den här veckan. Där tog de en buss till Turkiet, där de sannolikt sedan skulle vidare mot Syrien. I staden Alexandroupolis nära gränsen till Turkiet stoppades de i torsdags och greps av grekisk polis. I packningen hittade polisen stora knivar. Enligt uppgift var det machetes.

Enligt grekiska medieuppgifter är 28-åringen en tidigare dömd svensk medborgare. Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp är han född och uppvuxen i Sverige, känd av polisen och Säpo sedan tidigare och har suttit av straff i bland annat Sverige relaterade till terrorbrott. Han dömdes 2007 i Bosnien efter att polisen bland annat hittat en bombväst i hans hem.

Grekiska medier uppger att de gripna ska ha kopplingar till IS. Magnus Ranstorp understryker samtidigt att uppgifterna om vilken grupp han sympatiserar med är motsägelsefulla.

– Han hävdar faktiskt själv att han inte tillhör islamiska staten, men är helt öppen med att han sympatiserar med olika organisationer. Dock kan man samtidigt säga att han är skriven på en adress där en erkänd rekryt till Islamiska Staten är folkbokförd. Så det är lite tvetydiga uppgifter om hans exakta grupptillhörighet, säger Magnus Ranstorp.

De två männen kommer nu att ställas inför rätta i Grekland för vapeninnehav. Det sker på tisdag.

Enligt Säpo har närmare 290 personer - både män, kvinnor och barn - från Sverige åkt till Syrien genom åren. Vad de gör där eller vilka organisationer de eventuellt ansluter sig till i landet är svårt att veta. Men hittills har drygt 40 personer från Sverige dödats i Syrien.

Säkerhetspolisens presschef Sirpa Franzén vill inte prata specifikt om de två män som nu gripits i Grekland. Men hon säger att säkerhetstjänsterna i Europa har ett tätt samarbete just nu.

– Det utbyts information tätt och ständigt just nu, med anledning av en rad individer som reser i Europa och som kan vara på väg till Syrien och Irak. Det är en utmaning för både polismyndigheter och säkerhetstjänster i Europa. Och det är helt nödvändigt att man samarbetar för att stävja, förebygga och förhindra den här problematiken, säger Sirpa Franzén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".