Foto: Sveriges Radio.
Oroligt i centrala Stockholm i fredags kväll. Foto: Sveriges Radio.

"Medborgargarden en trend i hela Europa"

1:46 min

Den svenska extremhögern känner att de har stöd och de våldsamheter som inträffat i Stockholm de senaste dagarna kan mycket väl inträffa igen. Det säger Daniel Poohl, chefredaktör på den antirasistiska tidningen Expo.

– Så länge den svenska extremhögern känner och inbillar sig att det finns ett stöd för deras idéer vilket de känner idag så kommer den våldsamma mobilisering som sker i den här politiska miljön och delvis utanför den på nätet att fortsätta.

Det var i fredags kväll som uppemot hundra maskerade personer samlades i centrala Stockholm för att begå brott mot ensamkommande flyktingar. Enligt Daniel Poohl var det bland annat fotbollshuliganer som låg bakom.

– Dagen därpå var det en demonstration och det var en helt annan aktör som höll i den demonstrationen som är en slags undervegetation till Sverigedemokraterna där sverigedemokrater finns med som också samlar stora delar av extremhögern som presenterar sig själva som partipolitiskt obundna, som kräver regeringens avgång men som är en form av högerextrem konstellation, säger Daniel Poohl.

Ekot har med anledning av ovanstående kommentar sökt Sverigedemokraterna utan framgång.

Efter demonstrationen på lördagen blev det bråkigt. Och enligt Daniel Poohl har det skett en uppblandning av de etablerade högerextrema grupperingarna och av de autonoma nätverk av människor som inte tillhör någon organisation.

– Vi ser att det finns väldigt mycket energi i den här politiska miljön. Man känner att man är på rätt väg samtidigt som man känner att den regeringen vi har är på väg att förgöra nationen ungefär som det låter utifrån deras perspektiv och det finns väldigt många som har ett väldigt högt tonläge och ett väldigt aggressivt tonläge och det spelar roll, säger Daniel Poohl.

Men det är inte bara i Sverige som den här utvecklingen sker.

– Den stora bilden är att det här är en trend som växer i hela Europa där vi ser frivilliga medborgargarden patrullera gränser eller som i Finland där vi har medborgargarden som patrullerar gator och torg, säger Daniel Poohl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista