Bilbomb i Homs, Syrien Foto: Foto: SANA via AP
Foto: SANA via AP

Många döda i explosioner i Damaskus

IS har tagit på sig dådet
2:01 min

I Syrien dödades minst 60 personer i tre synkroniserade sprängdåd i Damaskus i dag. Ytterligare över 100 personer skadades.


Attackerna riktade sig mot ett shiitiskt område där Syriens viktigaste helgedom för shiamuslimer finns.

Tv-bilder visar människor som flyr i panik, andra som försöker hjälpa till och räddningspersonal som försöker släcka bränder i byggnader runt attentatsplatserna.

De tre explosionerna orsakades av en bilbomb och två självmordsbombare. Förstörelsen är omfattande. Fasader är förstörda, bilar har sprängts sönder till metallklumpar och på gatan ligger kringkastat bråte.

Bilder visar hur mörka rökpelare stiger mot himlen.

Attackerna skedde nära Syriens viktigaste helgedom för shiamuslimer, Sayyida Zeinabmoskén, i en shiadominerad förort i södra Damaskus.

Området har tidigare utsatts för attacker från vad man misstänker är extremistgrupper som IS, bevakningen har därför varit hård från bland annat Hizbollah som velat skydda invånarna. IS eller Daesh som de kallas i arabvärlden har sagt sig ligga bakom dagens dåd.

Vid de FN-ledda fredssamtalen i Genève sa den syriska regimens chefsförhandlare att sprängdådet är ytterligare ett bevis för oppositionens band till terrorism. Han anklagade samtidigt oppositionsdelegationen för att inte vara seriös och sa att talesmännen för oppositionen springer Saudiarabiens, Frankrikes och USA:s ärenden.

Samtidigt anklagar oppositionens förhandlingsdelegation regimen för att inte ha satt stopp för våldsamheterna mot civila och talesmannen Riad Hijab varnar för att oppositionen kan lämna förhandlingarna om inte det han kallar "regimens övergrepp" får ett slut.

Oppositionen anklagar regimen för att ha trappat upp sina bombningar av rebellkontrollerade och belägrade områden med följd att många civila fallit offer.

FN-medlaren Staffan di Mistura sa innan samtalen att han räknade med både eskalerat våld inför förhandlingarna eftersom parterna försöker skaffa sig ett bättre utgångsläge på marken och ett höjt tonläge som en bricka i ett diplomatiskt spel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".