Stort polispådrag i centrala Stockholm på fredagskvällen. Foto: Sveriges Radio.
Stort polispådrag i centrala Stockholm på fredagskvällen. Foto: Sveriges Radio.

"Huliganer och högerextrema gick samman"

Samordnaren oroad efter attackerna
1:54 min

Fotbollshuliganer gick samman med högerextrema under bråken i centrala Stockholm i fredags kväll. Det är inte första gången som det sker, likväl är det allvarligt, säger socialdemokraten och tidigare nationella samordnaren för en positiv supporterkultur Agneta Blom.

– Det är oerhört allvarligt. När våldsbejakande grupper söker sig till varandra, så är det en fråga om att vi måste reagera mot våld, säger Agneta Blom.

I fredags kväll drog uppemot 100 maskerade personer fram i centrala Stockholm. Det rörde sig om en blandning av fotbollshuliganer och högerextrema, enligt Agneta Blom.

– De uppgifterna har kommit från lite olika håll, men öven vad jag förstår att det inte har kommit formella bekräftelser på det så enligt den information jag har så är jag ganska säker på att det fanns sådana personer med, säger Agneta Blom.

Enligt polisen var målet att begå brott mot ensamkommande flyktingbarn. Även under demonstrationen på lördagen i Stockholm finns det uppgifter om att huliganer befann sig på plats.

– De kopplingarna har ju tidigare funnits, mellan firmor och högerextrema grupper, och det här är ju grupper som har våldet i fokus och det är ganska naturligt att det blir en överlappning mellan olika grupper, säger Agneta Blom.

Enligt polisen har ännu inga polisanmälningar kommit in om att någon blivit misshandlad av de maskerade personerna i fredags. Undantaget är den civilklädde polis som fick ett slag i ansiktet. Den person som greps då och de som greps i samband med bråket som bröt ut efter demonstrationen är släppta på fri fot, men fortfarande misstänkta.

Daniel Poohl som är chefredaktör för den antirasistiska tidningen Expo säger att den högerextrema rörelsen känner att den har stöd just nu.

– Den största risken är att de här människorna känner att de har ett stöd, och att fler människor väljer att vända sig från rättsapparaten och från staten och på allvar tror att vi ska lösa det här genom att gå ut på gatan och ta lagen i egna händer. Konsekvenserna av det blir våldsamma och oerhört farliga, säger Daniel Poohl.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".