Stor uppslutning inför Donald Trumps möte. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
1 av 3
Kön ringlar sig lång av människor som vill höra Donald Trump. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Keith West är en av alla som dykt upp för att visa sitt stöd för Donald Trump. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
2 av 3
Keith West är en av alla som dykt upp för att visa sitt stöd för Donald Trump. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Reklamknappar för Donald Trump. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.

USA: Ett dygn till Iowa säger sitt

2:23 min

I USA riktas blickarna mot delstaten Iowa där partiernas nomineringsmöten markerar starten för primärvalssäsongen. Utanför en mellanstadieskola i Council Bluffs i västra Iowa ringlar sig kön lång av människor som vill lyssna på talaren där inne - Donald Trump.

– Det finns ett väldigt stort intresse och folk här verkar engagerade, säger Inger Arenander på plats.

Det är fortfarande förhållandevis tidigt i Iowa, men det stoppar inte de trogna Trumpfans som begett sig till skolan för att lyssna på den omtalade kandidaten.

Nu är det ett dygn kvar till Iowa ska säga vem man vill ha som sin presidentkandidat, vilket såklart leder till ett frenetiskt kampanjande runtom i delstaten av kandidaterna.

– Det är väldigt jämnt. Trump leder ju för republikanerna och tvåan Cruz ligger ganska nära. På den demokratiska sidan leder Clinton men Bernie Sanders ligger väldigt nära. Så det handlar om mobilisering, att få folk att gå och rösta, säger Inger Arenander.

Och att få folk ur sofforna är avgörande. Iowa har ett smått speciellt system där människor måste gå till en lokal och göra sin röst hörd där. Detta leder till ett hektiskt sista dygn.

När det gäller de fortsatta primärvalen, när kan man börja ana vem som faktiskt blir kandidat?

– Efter Iowa är det primärval i New Hampshire. Efter de två kommer trycker börja öka särskilt hos republikanerna på att någon ska kliva tillbaka för att fältet ska bli lite mindre.

– Sedan kommer South Carolina. Därefter kan man kanske börja se vartåt det lutar. Men det kan bli ett långt lopp, säger Inger Arenander på plats i Iowa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista