Oljefält i USA. Foto: Karen Bleier/TT.
Foto: Karen Bleier/TT.

Lågt oljepris hjälper många länder

1:31 min

Lägre råvarupriser i världen är inte av ondo. Det menar Världsbankens chefekonom Kaushik Basu. Fördelarna med till exempel ett lägre oljepris kommer snart att överväga nackdelarna, säger Basu i en intervju med Ekot.

– Låga oljepriser kommer att hjälpa en rad länder i världen, alla de som importerar olja, säger han.

Som exempel nämner Basu Indien och Bangladesh. Båda har god tillväxt just nu tack vare bland annat ekonomiska policybeslut och textilexport, men definitivt också med draghjälp av det låga oljepriset, menar Basu.

Även många länder i Afrika är oljeimportörer och kan alltså också få en skjuts i sina ekonomier av ett lägre oljepris. Länder som förut använt hela sitt handelsöverskott till att betala oljenotan får nu pengar över till annat.

Men omställningen till ett lågt oljepris, den process världen är i inne i just nu, är däremot svår, menar Kaushik Basu.

De oljeexporterande länderna och investerare har byggt sina ekonomiska prognoser och investeringar på det förut höga priset. När det inte infrias skapar det oro på världsmarknaderna och får negativa effekter, som är fallet just nu.

Men så fort priset har stabiliserat sig på 37 dollar, enligt Världsbankens egen prognos, kommer fördelarna att överväga nackdelarna, menar Basu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista