Karolinska institutet i Solna. Foto Bertil Ericson/TT.
Karolinska institutet i Solna. Foto Bertil Ericson/TT.

Minister: Förtroendet för svensk forskning kan skadas

Ekots direktsändning om kritiken mot KI
23 min

Ledningen för Karolinska Institutet (KI) måste granskas efter turerna kring den forskare och kirurg på KI som opererat in luftstrupar av plast på patienter. Det säger KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg till Ekot, och forskningminister Helene Hellmark Knutsson menar att fallet kan skada Sveriges förtroende.

 

Totalt åtta patienter har fått konstgjorda luftstrupar inopererade av en forskare och kirurg vid Karolinska Institutet och endast två har överlevt. Tre av operationerna genomfördes 2011-2012 på Karolinska universitetssjukhuset.

En polisutredning om operationerna på sjukhuset pågår och har rubriceringen grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Det är efter SVT:s tre dokumentärfilmer om fallet som KI:s styrelse nu reagerar.

Fallet har fått stor internationell uppmärksamhet och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson sade i Ekots direktsändning tidigare ikväll att hon välkomnar utredningen och är orolig för att hela ärendet kan ha skadat Sverige som forskningsnation.

- Vi känner efter de senaste dagarnas diskussion att vi behöver en genomlysning av allt det som skett inom Karolinska Institutet i den här affären, säger Lars Leijonborg.

KI:s rektor Anders Halmsten har tidigare utlovat en utredning, men den räcker inte, enligt Leijonborg.

- Vi kan inte bygga ett beslut på mediuppgifter, vi behöver kontrollera en hel del saker, säger Leijonborg.

Bland annat vill han att utredningen ska titta på den aktuelle forskarens CV.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".