Lanny Davis, advokat i USA.
Clintonvännen och juristen Lanny Davis är en av Washingtons verkliga politiska insiders. Vår korrespondent Agneta Furvik träffade honom i Des Moines, Iowa, delstaten som i dag inleder USA:s primärvalssäsong. Foto: Sveriges Radio.

Känd advokat och lobbyist tror stenhårt på Clinton

3:33 min

I USA är det i delstaten Iowa i natt svensk tid dags för första omgången i den primärvalssäsong som ska vaska fram partiernas båda presidentkandidater i höstens val, och spänningen är på topp. Hillary Clinton leder mätningarna bland demokratväljarna, men hotas samtidigt åter av utredningen kring sin omdiskuterade e-posthantering. Häromdagen släpptes tusentals nya mejl, utom 22 som plötsligt hemligstämplades och därmed väckte många nya frågor. Något som starkt upprör Clintonlägret, som anser att manövern är politiskt motiverad.

– Av någon mystisk anledning så dyker det här upp bara dagarna innan USA ska gå till sitt första primärval, i Iowa caucus.

– Men det finns inte skuggan av bevis för att det skett något olagligt, säger Lanny Davis, som är en riktig "Washington-insider", en av de där makthavarna bakom politikens kulisser.

Som en av USA:s mest kända advokater, som juridisk rådgivare under Bill Clintons tid i Vita Huset, och som nära vän till Hillary ända sedan hon hette Rodham, är Davis totalt lojal med paret och försvarar dem ofta hetsigt i alla möjliga sammanhang, på teve, i debatter, och i böcker.

Lanny Davis spar inte på sarkasmerna när han för Ekot kommenterar att nya turer i Hillary Clintons e-posthantering dyker upp just som Iowas demokrater ska bestämma om de vill att Clinton ska bli deras presidentkandidat.

– Det här handlar bara om fult politiskt spel, och har ingenting med lag och rätt att göra.

Davis anser att det inte finns några som helst bevis för att Clinton gjort något olagligt, att alltihop istället handlar om politik.

Och om de många republikanskt styrda medier där attacker på paret Clinton är en mångårig följetong.

– Amerikanska medier har så länge alla kan minnas varit negativa till paret Clinton, säger Lanny Davis.

Häromdagen offentliggjorde USA:s utrikesdepartement - på Clintons egen begäran - tusentals nya e-postmeddelanden från den privata server som Clinton hade i sitt hem när hon var utrikesminister.

Men 22 av dokumenten hemligstämplades, flera år efter att de skrivits, och släpptes inte, vilket ökat frågetecknen kring vad Clinton egentligen sagt och gjort.

Trots att många amerikanska män och kvinnor i staten haft privata e-postadresser, har ingen kritiserats hårdare för det än Clinton.

FBI utreder saken, och det finns ett skräckscenario för demokraterna - att det väcks åtal mot Clinton mitt under brinnande valår.

Lanny Davis säger att det bara är grundlösa spekulationer.

Men kan ändå inte e-posthistorien komma att skada Clintons chanser?

– Visst, allt kan hända, det kan landa folk från Mars här på jorden redan imorgon, säger Lanny Davis.

Sedan blir han lite allvarligare och påpekar att i USA är var och en oskyldig tills motsatsen bevisats, och att det är ansvarslöst att spekulera i om någon kanske kan tänkas ha begått ett brott.

Men trots Lanny Davis och andra Clintonanhängares kompromisslösa försvar för Hillary, är e-posthistorien - oavsett vad som är sant i den eller inte - absolut något som påverkar synen på, och förtroendet för, kandidaten, när hon nu bara ligger mycket knappt före sin främste utmanare.

Den 74-årige Bernie Sanders, som har stort och snabbt växande stöd bland Iowas och USA:s demokrater går särskilt hem bland unga amerikaner, som vuxit upp med misstron mot Clintons.

Men Lanny Davis är ändå helt tvärsäker på att även om Hillary Clinton inte vinner Iowa så kommer hon att vinna vårens primärval totalt sett, och bli demokraternas presidentkandidat i november.

– Visserligen ligger Clinton och Sanders sida vid sida i mätningarna här i Iowa, och det kan sluta hur som helst.

– Men jag hyser inga som helst tvivel om att Hillary Clinton kommer att gå segrande ur primärvalsstriden, säger Lanny Davis innan han skyndar i väg för att hjälpa Clintonlägret att ringa de sista viktiga samtalen till osäkra väljare.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista