Barn vid en utbränd bil i byn Dalori. Foto: AP Photo/Jossy Ola
Barn vid en utbränd bil i byn Dalori. Foto: AP Photo/Jossy Ola

Nya attacker av Boko Haram i Nigeria

1:39 min

Terrorgruppen fortsätter med sina brutala attacker i nordöstra Nigeria, trots att armén där säger sig har drivit Boko Haram på reträtt. Minst 86 människor, varav många barn, ska ha dödats i en attack mot en by inte långt från delstatshuvudstaden i Borno.

Vittnen berättar nu om den ovanligt brutala attacken i helgen. En person som lyckades gömma sig i ett träd beskriver hur angriparna från Boko Haram satte hyddor i brand och hur han hörde barnen skrika innan de brändes till döds.

Attacken inleddes på lördagen mot byn Dalori, bara några kilometer från delstaten Bornos huvudstad Maiduguri. Vägarna är strödda av brända och sönderskjutna kroppar.

Även två närliggande flyktingläger angreps, där också många dödades. Det var en omfattande attack som pågick i minst fyra timmar, enligt vittnen och militärkällor. Utöver att angriparna sköt vilt omkring sig och brände byggnader, så utlöste minst tre kvinnliga självmordsbombare sina sprängladdningar bland folk som försökte fly till en närliggande by.

Arméstyrkor anlände först på kvällen till byn för att försöka bekämpa terrorgruppen, men de lyckades inte få kontroll över situationen eftersom angriparna var betydligt bättre beväpnade och kunde fortsätta med dödandet, uppger anonyma källor inom militären. Först när förstärkningar anlände med tyngre vapen gav sig terroristerna av.

Det är ett hårt slag mot en redan hårt prövad befolkning i regionen, där många av de överlevande klagade på att det tog för lång tid för militären att komma. Byn Dalori ligger inte alltför långt från arméns högkvarter vars syfte är just att slå mot Boko Haram.

Det här är också ett slag mot president Muhammadu Buhari som satsat mycket prestige på sitt löfte att bekämpa terrorgruppen och som i julas sa att Boko Haram är "tekniskt sett besegrad". Möjligen en formulering han ångrar idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista