Johan Söderhielm, geolog på SGU i Malå.
1 av 2
Johan Söderhielm, geolog på SGU i Malå. Foto Ulf Larsson/ Sveriges Radio.
LKAB:s gruva i Kiruna och en borrkärna. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Persson/TT
2 av 2
LKAB:s gruva i Kiruna och en borrkärna. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Persson/TT

Stora delar av Sveriges berggrund nu digitaliserad

3,5 miljoner meter finns arkiverat
2:21 min

Stora delar av världens största samling av borrkärnor och geologisk information har under sex år skannats in för att göras tillgänglig på nätet.

Att nu stora delar av arkivet finns tillgängligt på nätet har lett till ett nytt beteende från geologer från hela världen, som är intresserade av den svenska berggrunden.

– I dagsläget när marknaden är låg så vet de flesta som kommer hit vad de letar efter. Geologerna har gjort en digital läxa hemma, innan man kommer hit, säger Johan Söderhielm, geolog på SGU i Malå.

En borrkärna är ett cylindriskt prov av berg som ofta har en längd på ett par hundra meter. Kärnorna kapas i meterlånga bitar och sorteras efter ett speciellt system i speciella lådor.

På SGU i Malå finns världens största samling av borrkärnor. Allt som prospekteringsborrats i landet sedan början av 1900-talet, runt 3,5 miljoner meter, finns arkiverat.

Under sex år har 23 mil borrkärnor skannats in och lagts ut på nätet.

Det är inte bara tekniken att göra borrkärnorna tillgängliga som gått framåt.

Intresset att titta på gamla borrkärnor med moderna ögon är stor då kunskapen och utvecklingen geologin har tagit stora steg framåt, berättar Johan Söderhielm.

Även 20 000 borrprotokoll finns inskannat. I borrprotokollen finns en sammanfattning av vilka bergarter, mineraler och andra geologiska fakta för ett borrhål eller ett helt område.

Även det finns nu på nätet.

– Meningen måste rimligtvis vara att vi får in mer riskkapital i Sverige, att företag kommer hit letar malmfyndigheter, börjar bryta, så att svensk ekonomi får en uppsving av det, säger Johan Söderhielm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".