Fartyget Modern Express. Foto: Loic Bernardin /AP / Prefecture Maritime Atlantique
Fartyget Modern Express. Foto: Loic Bernardin /AP / MARINE NATIONALE

Farlig bogsering inledd av lastfartyg

1:43 min

Ett jättelikt lastfartyg har drivit okontrollerat utan besättning mot den franska Atlantkusten under flera dagar. Nu pågår en mycket komplicerad operation för att få kontroll och förhindra en olycka med utsläpp.

Helikoptrar surrar som små insekter över det jättelika lastfartyget Modern Express som flyter helt på sidan. De personer som hänger i linor och arbetar med bärgningen ser pyttesmå ut på det sluttande fartygsdäcket.

Under sex dagar har Modern Express från Gabon i Centralafrika, med timmer och maskiner i lasten, drivit okontrollerat mot de franska stränderna i Landes söder om Bordeaux. Ett motorhaveri ledde till att fartyget började driva och antagligen har lasten förflyttas så att båten fått slagsida. Besättningen har evakuerats.

Operationen som nu pågår är extremt farlig och komplicerad med de stora krafterna och höga vågorna. Men för en stund sedan meddelade en fransk kustmyndighet att man nu lyckats fästa en bogserlina mellan fartyget och ett bärgningsfartyg.

Flera länder samarbetar, risken är att bogserlinan går sönder av krafterna. Fartyget har tonvis med bränsle ombord. Enligt Frankrikes miljöminister Ségolène Royal gör ett 70-tal militärer och andra experter allt för att försöka förhindra och få kontroll vid ett eventuellt utsläpp.

Om bärgningsoperationen lyckas är det meningen att fartyget ska föras till en hamn i norra Spanien, men förhandlingar pågår. Modern Express är för stort för att kunna gå in i alla hamnar. Misslyckas operationen kan myndigheterna tvingas stå maktlösa när fartyget kolliderar med franska stränder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista