Kantrat skepp bogseras.
Foto: Loic Bernardin / AFP / MARINE NATIONALE

Kantrat fartyg stoppat i sista stund

Räddningspersonal har lyckats fånga in och bogsera bort det kantrade lastfartyg som drivit mot franska kusten, efter flera tidigare misslyckade försök.

Det fjärde och sista försöket att stoppa Panama-registrerade "Modern Express" från att ramma den franska Atlantkusten inleddes på måndagen. Det 164 meter långa lastfartyget kantrade förra tisdagen och de 22 besättningsmännen fick evakueras med helikopter. Sedan dess har det drivit fritt och väntades krascha mot fastland någon gång före tisdag natt.

I lördags lyckades räddningspersonal landa på fartyget och fästa en lina mellan det och en bogserbåt, men linan gick av på grund av fartygets häftiga rörelser i de höga vågorna.

Men nu har man lyckats koppla ihop en spansk bogserbåt med fartyget och fått det att svänga ut mot öppet hav, uppger lokala sjöfartsmyndigheter.

Fartyget har grävmaskiner och 3 600 ton timmer från västafrikanska Gabon i lasten. Dessutom finns 300 ton bränsle i tanken. Enligt franska myndigheter var risken liten för ett större läckage vid en krasch men ett saneringsfartyg har stått redo för säkerhets skull.

2002 drabbades den franska kusten hårt av föroreningar då en oljetanker med 77 000 ton bränsle sjönk utanför Spanien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista