Serietecknaren Islam Gawish. Bilden är ett montage.
Serietecknaren Islam Gawish. Bilden är ett montage. Foto: AP

Egyptiska säkerhetsstyrkor har gripit serietecknaren Islam Gawish

"Staten måste vara väldigt ömtålig om den är rädd för satirtecknare”
1:44 min

Den egyptiska staten fortsätter att försöka tysta ner sina kritiker. I går greps serietecknaren Islam Gawish, känd för sina ibland regimkritiska satirteckningar.

Gripandet av en serietecknare, som följer på räder mot ett galleri, ett bokförlag och en teaterlokal, har lett till ny ökad oro bland Egyptens kulturarbetare.

Tio medlemmar av Egyptens säkerhetsstyrkor stormade i går eftermiddag in på PR-byrån där Islam Gawish arbetar. De grep honom, konfiskerade hans laptop, och ytterligare ett par datorer från kontoret. Den 26-årige serietecknaren kommer formellt att åtalas för att ha startat en webbsajt utan tillstånd från Telekommunikationsministeriet, men alla inser att Islam Gawish har gripits för sin regimkritiska verksamhet, säger hans advokat.

Flera mindre oppositionspartier i Egypten har protesterat mot gripandet och mot regimens försök att inskränka yttrandefriheten.

”Staten måste vara väldigt ömtålig om den är rädd för satirtecknare” sa en kommentator.

Egypten bedriver ett lågskaligt krig mot militanta islamister. Men säkerhetspådraget har vidgats, från islamister till sekulära aktivister som fått hårda fängelsestraff och nu, kulturarbetare i vad som beskrivs som nolltolerans för regimkritik inom konsten.

Inte ens om du heter William Shakespeare kommer de att vara stolta över dig, så länge du inte hyllar presidenten, säger den kände författaren Alaa Al Aswany.

Utöver gripandet av satirtecknaren Islam Gawish, har flera journalister och forskare frihetsberövats, ett konstgalleri har tvingats stänga, räder har genomförts mot ett bokförlag och en teater och i fredags stoppades en egyptisk-tysk litteraturprofessor på flygplatsen - nekad inresa till Egypten och enligt uppgift permanent bannlyst från att besöka det land där han föddes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".