Foto. TT och Sveriges Radio
Folkhälsominister Gabriel Wikström. Foto. TT och Sveriges Radio

Folkhälsoministern: Jag tycker det är skandalöst

2:09 min

Livsmedelsverkets expert Wulf Becker var med och skrev underlaget till den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa och rekommenderade att man skulle sätta en övre gräns för socker i linje med WHO:s och de Nordiska Näringsrekommendationerna. Men Efsas panel där flera medlemmar har kopplingar till industrin tyckte annorlunda.

– Vi hade i något skede förslag på en övre gräns i likhet med de nordiska näringsrekommendationerna, säger Wulf Becker på livsmedelsverket.

Det fanns en god vetenskaplig grund?

– Ja tillräckligt bra i alla fall.

Såväl de nordiska som i WHO:s näringsrekommendationer har kommit fram till att det finns vetenskaplig grund till att max tio procent av energin vi får i oss ska komma från socker.

Men när Efsa publicerade sin rapport konstaterade de att det vetenskapliga underlaget för att sätta en övre gräns för sockerkonsumtion var för dåligt.

"Studier hittar ingen koppling mellan totalt sockerintag och fetma, snarare det motsatta," skrev Efsa.

Enligt Efsas talesperson är det inget konstig med det.

– Efsas panelmedlemmar ska utmana slutsatserna som arbetsgrupperna kommer till, säger han.

Men Ekots granskning visar att fyra av de studier som Efsa använde för att ifrågasätta sambandet mellan socker och övervikt har delfinansierats av sockerindustrin, godis och läskproducenter.

Efsa valde att inte ta hänsyn till vad andra organisationer som WHO kommit fram till, säger Chizura Nishida ansvarig för nutritionspolicy på WHO.

Varför Efsa gjorde så här är oklart men det finns en möjlig förklaring.

8 av 21 panelmedlemmar hade finansiella kopplingar till sockerindustrin. Det handlade om konsult och styrelseuppdrag och forskningsfinansiering. Bland företagen fanns Coca Cola , Pepsi och Danisco sugar.

Folkhälsominister Gabriel Wikström är mycket kritisk till hur Efsa har agerat.

– Jag tycker det är skandalöst för det gör att man kan ifrågasätta resultaten och det är inte det vi behöver när vi står inför den största fetmaepidemin vi har sett, säger Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista