Finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson. Foto: Janerik Henriksson och Jonas Ekströmer/TT

Partierna i samtal om byggande och bostäder

1:16 min

Regeringen träffade i dag de fyra borgerliga partierna och Vänsterpartiet för att diskutera bostadspolitiken och åtgärder som kan öka tillgången på bostäder.


Det var många olika förslag som lades på bordet och som ska undersökas till nästa möte om cirka en månad.

Men det är ingen förändring kommer att genomföras snabbt, enligt Finansminister Magdalena Andersson.

– Nu ska vi fortsätta titta på både de förslag som har väckts i dag men också naturligtvis fortsätta med en del av de saker som vi har lyft fram. Och då handlar det om att göra fördjupade analyser på Näringsdepartementet – men också på Finansdepartementet, säger hon. 

Ränteavdragen, flyttskatten, kommunala regler och hyresregleringen är några områden som regeringen kommer att undersöka närmare om det går att förändra på ett sätt så att byggandet kan öka och att rörligheten på bostadsmarknaden stimuleras.

Mellan Vänsterpartiet och de borgerliga partierna går en stark skiljelinje i att Vänsterpartiet vill ge statliga subventioner till byggande.

– Det viktigaste för oss det är att få upp bostadsbyggandet för människor med normala inkomster, så allting som bidrar till det kommer vi att vara med och diskutera, säger Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.

De borgerliga partierna vill se mer av fri marknadsstyrning för att fastighetsägare ska lockas bygga mer.

När det gäller diskussionen om exempelvis förändring av räntebidragen är alliansen oenig.

Flera av de små partierna vill dra ner.

Men inte Moderaterna.

– Vår ståndpunkt är välkänd, vi är mycket skeptiska till de skattehöjningar som det skulle innebära att fasa ut ränteavdragen. Det skulle slå hårt mot hushållen. Så vi har resovisat vår ståndpunkt där också, säger Ulf Kristersson, ekonomisk politisk talesperson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista