Primärväl i Iowa.
Primärvalen tar avstamp i Iowa. Foto: AFP

Primärvalen i Iowa - en dag som märks av

2:29 min

I natt svensk tid är det dags för första omgången av primärvalen. I Iowa märks den högtidliga primärvalsstämningen av.

Korrespondent Agneta Furvik svarade på frågor direkt i Ekots kvart i fem sändning.

Hur märks det att det är dagen D?

– Det märks av att det är en stor dag på alla sätt och vis. Det är en stämning som märks av i hela staden. Framförallt finns det en väldig förväntan och spänning och glädje i luften här. Jag befinner mig på ett stort kafé som direktsänder från Iowa dygnet runt. Här paraderar de olika kandidaterna. Hit kommer människor för att lyssna och titta.

– Förutom att det för Iowa-borna är en högtidsdag att få vara de som traditionellt sparkar igång primärvalssäsongen, brukar det vara viktigt hur det går här för det är första gången som väljarna säger sitt. Vi har lyssnat och sett opinionsmätningarna under lång tid nu, men hur stämmer det överens med verkligheten?

– Man brukar säga att de som placerar sig på de tre första platserna kan ge en indikation på de slutliga presidentkandidaterna som ställer upp mot varandra den åttonde november.

Vad händer nu närmast?

– Klockan sju i Iowa, det vill säga klockan två i Sverige, börjar de 2 000 nomineringsmötena där demokrater samlas för sig och republikaner för sig och där de olika kandidaterna framför sina olika argument.

– Det är som ett litet gruppspel nu när man tävlar inbördes inom partiet vem som ska bli den slutliga kandidaten. Man röstar på olika sätt, men till slut ger det ett resultat. 

– I morgon kommer vi veta hur det har gått och sedan bär det vidare till New Hampshire som har sitt primärval den nionde februari och som är minst lika viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista