Kritik mot förslag kring utsatta EU-medborgare

2:12 min

Martin Valfridsson, regeringens samordnare för utsatta EU-medborgare, lämnade i dag både förslag om hur de ska få stöd och hur polisen ska agera vid otillåtna bosättningar. Nu hörs kritik mot förslagen.

– Samhället måste ha en strikt attityd när det gäller att bosätta sig på annans mark, oavsett om den är privat eller offentlig. Det är straffbart enligt brottsbalken att göra det och det går inte att ha en lagstiftning som vi inte tillämpar.

– Svensk polis måste ta ett kliv fram där, säger Martin Valfridsson, regeringens samordnare för utsatta EU-medborgare.

Han föreslår också, till exempel, förtydligandet att barn till EU-medborgare som inte har uppehållsrätt i Sverige, inte har generell rätt att gå i skolan här. Men det kan ske i enstaka fall, efter enskild prövning.

Också att kommunerna inte får erbjuda dem fullt försörjningsstöd, däremot nödbistånd i akuta situationer.

Han föreslår också länsstyrelserna runt om i landet ska få ansvar för att hjälpa kommunerna i olika frågor kring utsatta EU-medborgare.

Fred Taikon är ansvarig utgivare för tidskriften E Romani Glinda.

– Jag ser ju att Sverige med sin goda vilja faktiskt går tillbaks till det man pratade om för etthundra år sedan, att man ska göra situationen så jävla dålig för romerna att de självmant flyttar ut ur landet, säger Fred Taikon.

Shaban Ibram som är romsk EU-migrant är också kritisk och säger att det här kommer att slå hårt mot romerna.

– Vi får ingen hjälp, och det blir barnen som få lida som alltid, när det inte finns mat på bordet, säger han. 

Regeringen ska nu överväga samordnarens förslag.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Beatrice Ask tycker att idén om länsstyrelsernas stöd är bra, men tycker att en del svar saknas.

– Regeringen måste komma med förslag så att vi kan avhysa enklare när det blir illegala bosättningar och vi moderater tycker också att man ska ha lokala möjligheter att besluta om tiggeriförbud på vissa platser och det finns inte med, säger Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista