Isis i Raqqa i Syrien. Bilden har lagts upp på nätet av Isis. Foto: Raqqa Media Center of the Islamic State group/TT.
Minst 40 barn mellan noll till tio år har rest med sina föräldrar till IS-kontrollerat område enligt den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Foto: Raqqa Media Center of the Islamic State group/TT.

Viktigt med stöd om barnen kommer tillbaka

"Den största gruppen från Angered i Raqqa är barn"
2:02 min

I stadsdelen Angered i Göteborg förbereder man sig för att ta hand om de barn som kan tänkas komma tillbaka till Sverige efter att ha levt i IS-kontrollerade områden.

Enligt socialarbetaren Bettan Byvald i Angered så måste socialtjänster i kommuner runtom i Sverige vara beredda på att ta emot barnen.

– Barnen kan behöva specialistbehandling, men också att föräldern får stöd. Vi tror också att skolan och förskolan behöver vara förberedda på detta, säger hon.

Den största gruppen från Angered som nu befinner sig i IS-kontrollerade staden Raqqa, är inte män, det är barn mellan noll till sex år gamla, enligt Bettan Byvald.

– Uppskattningsvis kan det röra sig om 10 barn från Angered.

Totalt sett är det minst 40 svenska barn som just nu befinner sig på IS-kontrollerat område i Syrien och regionen däromkring, enligt siffror från den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Utöver de barnen har flera fötts på plats av svenska mammor som rest till regionen för att gifta sig med IS-krigare.

För kommuner runtom i Sverige kommer det innebära en utmaning att hitta och stödja de här barnen om de skulle komma hem.

Om det redan nu har kommit tillbaka barn till Angered från IS-kontrollerat område vill Bettan Byvald varken bekräfta eller dementera, men det är viktigt att det finns hjälp säger hon.

– De här barnen är sårbara och utsatta för många risker, alltifrån att de inte mår bra och blir psykiskt sjuka men också att de kan hamna i dåligheter. Det kan också vara så att de är nästa generations resenärer, säger hon.

Enligt nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism har de svenska barn som levt i IS-kontrollerade områden ofta sett eller själva utsatts för övergrepp. De har varit nära eller lärt sig att handskas med vapen, och dödandet av vissa grupper rättfärdigas av barnens föräldrar.

För att hitta de här barnen så hoppas socialtjänsten i Angered få tips från människor i barnens närhet.

– Det är inte säkert att de här mammorna eller papporna ger sig ut och söker hjälp för det de behöver. Det kan ju själva vara traumatiserade, säger Bettan Byvald.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".