Foto: TT Montage: Sveriges Radio
Statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten om WHO:s besked. Foto: TT Montage: Sveriges Radio

Efter zikalarm: Inga ändrade rekommendationer

Anders Tegnell: Situationen är allvarlig
1:28 min

Folkhälsomyndigheten ändrar i nuläget inte sina rekommendationer för dem som planerar att resa till området som påverkas av zikaviruset. 

– Det WHO säger, det vi har sagt hela tiden, är att man bör ta kontakt med sin läkare för att få råd om man bör resa eller inte och fundera på om det är ett lämpligt tillfälle att åka eller om resan kan göras vid att annat tillfälle, det säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Zikavirusets spridning har inte påverkat utrikesdepartementets reserekommendationer.  

– Vi uppmanar resenärer att hålla sig informerade och följa Folkhälsomyndighetens råd och gravida att konsultera sin mödravård, säger Karin Nylund vid UD:s presstjänst till TT.

I Ekots direktsändning om att världshälsoorganisationen WHO klassat zikaviruset som ett internationellt nödläge, pekade Anders Tegnell på att klassningen ger ökade möjligheter för WHO.

– Det här innebär att man lämnat in det här utbrottet i det som kallas internationella hälsoreglementet, som ger WHO möjligheter att på ett tydligare sätt ge råd till myndigheterna om olika åtgärder som ska vidtas. Både om vad man ska och vad man inte ska göra. Det pekar också indirekt på att det är en situation som kräver extraordinära åtgärder och stora insatser, sa han.

Han pekade på att situationen i Latinamerika redan är allvarlig och att man har en omfattande spridning av en sjukdom som ganska troligt verkar kunna kopplas till allvarliga fostermissbildningar. Exakt hur många fall och hur omfattande spridningen är dock svårt att överblicka.

– Vi vet att antalet fall har ökat drastiskt i Brasilien. Och det finns ju stor risk att man ser ökning i fler länder dit viruset nu sprids, säger Anders Tegnell.

– Bekämpningen måste ske i de länder som nu ser spridningen. Det kan ingen utifrån göra åt dem. Det här handlar om myggbekämpning som måste ske i de här länderna. Det här öppnar så klart för att andra länder ska erbjuda sig att hjälpa till men det förändrar ju inte arbetsmetoderna i praktiken.

Kan det bli aktuellt för Sverige att hjälpa till i någon form?

– Det har jag ingen uppfattning om, det blir genom Sida eller genom våra utrikesverksamheter. Det handlar ju i första hand om att de drabbade länderna måste tala om rent praktiskt vad de behöver hjälp utifrån med. För det är bara de som kan bedöma hur deras egna resurser behöver kompletteras i det här läget, säger Tegnell till Ekot. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".