Tre bilder, ett sms där någon fått ett lån beviljat, en maskerad man med ett gevär, Säkerhetspolisens skylt.
Lån och bedrägerier finansierar terrorresor. Foto: Jonas Ekströmer/TT, STR/AP, Henrik Montgomery/TT

Förslagen som ska stoppa terrorfinansiering

2:06 min

Idag lämnades en utredning om ytterligare åtgärder mot penningtvätt och terrorfinansiering till regeringen. Utredare Kent Madstedt föreslår bland annat att det förebyggande arbetet ska bli bättre.

– Det blir ju allt mer viktigt eftersom det är enorma svårigheter att leda i bevis att någon har gjort sig skyldig till de här brotten. Men man kan däremot se tidigare att det försiggår någonting, och kan man då motverka det på det stadiet så är ju egentligen ännu mera vunnet än att man lyckas få någon straffrättsligt ansvarig så småningom flera år senare, säger Kent Madstedt.

Förslagen nu handlar bland annat om att de som lånar ut och överför pengar ska få mer kunskap om hur det går till när det handlar om penningtvätt och terrorfinansiering och vad de ska titta efter, det via en särskild samordningsfunktion hos polisen.

Enligt säkerhetspolisen förekommer det till exempel att sms-lån finansierar terrorresor, och där har det kommit kritik mot att finansinstituten i dag inte gör tillräckligt för att förhindra det.

Samtidigt föreslås också en ny lagstiftning om penningtvätt och terrorfinansiering som också omfattar till exempel pantbanker och de som driver speltjänster, och med mer långtgående sanktioner än idag för de som inte efterlever lagen.

– Har man också bättre kunskap så kan man också, utan att det är något problem i relation till kunderna, ställa rätt frågor, och man kan också förklara varför man ställer de här frågorna.

Utredaren föreslår också ett stärkt skydd för så kallade visselblåsare, det handlar om ett förbud mot diskriminerande anställningsåtgärder mot den som lämnat information om misstänkt penningtvätt eller terrorfinansiering, och att deras identitet ska skyddas mer än idag.

Finansmarknadsminister Per Bolund var den som idag tog emot utredningen.

– Det tycker jag låter som viktiga förslag, för det är klart att om man kan få aktörer som sitter inne med information att komma fram med den så är ju det en viktig väg för att kunna lagföra sådana som inte sköter sig och håller på med illegal verksamhet. Så det ska bli intressant att nu också ta del av det fortsatta arbetet och till exempel remissinstanserna och deras synpunkter på de förslag som kommit fram här, säger Bolund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista