Kubas ledare Raul Castro och Frankrikes president Francois Hollande. Foto: Francois Mori/ AP
Kubas ledare Raul Castro och Frankrikes president Francois Hollande. Foto: Francois Mori/ AP

Kubaledaren Castro på historiskt besök i Frankrike

1:11 min

Kubas ledare Raúl Castro gör sitt första officiella statsbesök i Europa och startade i Frankrike i dag. Besöket betraktas som ytterligare ett steg mot normaliserade relationer mellan ön och länder i väst. Francois Hollande sa på presskonferensen ikväll att alla sanktioner mot landet, som de USA har mot Kuba, måste dras bort.

Ett högtidligt välkomnande vid Triumfbågen här i Paris inledde mötet. I eftermiddags gick den 84-årige Raúl Castro uppför röda mattan till Èlyséepalatset.

Det är 21 år sen brodern och förre presidenten Fidel Castro gjorde ett statsbesök i Frankrike. Frankrikes president Hollande gjorde en historisk visit på Kuba förra våren och det här är ytterligare ett steg för att stärka relationerna.

Förra året skedde en islossning i relationerna mellan USA och Kuba. Frankrike som en stormakt och viktig diplomatisk spelare hjälpte Kuba in i den diplomatiska värmen. Hollande visar med besöket nu också sin uppskattning för Raúl Castros roll under klimatförhandlingarna i Paris när det gäller hjälp att övertyga sydamerikanska länder om miljöåtgärder, rapporterar franska medier.

Franska företag hoppas nu på affärer inom turism, transportsektorn och på miljöområdet. Länderna inleder också utbyten inom forskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista