Karolinska institutet i Solna. Foto Bertil Ericson/TT.
Karolinska institutet i Solna. Foto Bertil Ericson/TT.

Vetenskapsrådet kräver utredning av operationer

1:18 min

Vetenskapsrådet kräver nu en oberoende utredning av hur Karolinska Institutet hanterat ärendet kring kirurgen Paolo Macchiarini och de operationer av luftstrupar han gjort i bland annat Sverige och Ryssland.

– Om man gör en oberoende utredning så kommer det att stärka Karolinskas renommé, jämför med om man skulle göra en egen utredning, så jag tror att det är bra för alla parter, säger Sven Stafström som är generaldirektör vid Vetenskapsrådet.

Om en sådan utredning skulle visa oredlighet i forskningen, skadar det svensk forskning på sikt?

– På lång sikt så ser jag det att vi bör införa ett sådant system där misstänkt oredlighet ska granskas av en oberoende utredning. Det kommer definitivt att medföra gott för svensk forskning.

Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten sa tidigare i Studio ett idag att han är upprörd över det som framkommit i tv-dokumentären om Macchiarinis verksamhet i Ryssland och att institutet nu ska se över reglerna för de bisysslor man kan ha som anställd:

– Vi får försöka att få en etisk kontroll, så att medarbetare inte engagerar sig ens i lokalt etikprövade studier som inte möter Karolinska Institutets kriterier.

Hur är ditt förtroende ut för Paolo Macchiarini idag?

– Mitt förtroende för Paolo Macchiarini har till stora delar försvunnit, säger Anders Hamsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista