Civilminister Ardalan Shekarabi.
Civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: Fanni Olin Dahl/TT.

Mer välfärd köps av privata företag

Vill att idéburna sektorn står för mer välfärd
1:49 min

Kommuner och landsting fortsätter att köpa alltmer vård, skola och omsorg från privata företag. Detta trots debatten om vinster i välfärden.

– Jag tror att det skedde en ökning under 2015 på grund av att det var ett så stort mottagande av ensamkommande flyktingbarn, säger Annika Wallenskog, biträdande chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting.  

Under åren 2009 till 2014 ökade kommunerna och landstingen sina köp av välfärdstjänster med över 40 procent - till närmare 150 miljarder kronor.  

Det visar en sammanställning som Ekot har gjort med siffror från Sveriges kommuner och landsting.  

Under 2013 och 2014 planade ökningen ut.  

För 2015 finns det ingen statistik ännu.  

Men enligt Annika Wallenskog, på Sveriges kommuner och landsting, har kommunerna köpt boende för stora skaror av ensamkommande flyktingbarn, något som alltså säkerligen har bidragit till att kommunernas köp av välfärdstjänster ökade under 2015.  

Den socialdemokratiska civilministern Ardalan Shekarabi vill att idéburna organisationer som religiösa samfund eller Röda korset, ska stå för en större del av välfärdstjänsterna.  

– För vi vill ha riktig mångfald och det är det viktigt att kunna välja, inte bara mellan olika typer av företag utan också mellan olika typer av verksamheter med olika inriktningar.  

– Där har den idéburna sektorn mycket att bidra med. Vi vill ha en välfärd som är solidariskt finansierad men som är anpassad till de individuella behoven. Då spelar den idéburna sektorn en stor roll. Den borde kunna spela en ännu större roll, säger Ardalan Shekarabi.  

Idag står ideella organisationer för bara några få procent av välfärdstjänsterna. Annika Wallenskog på Sveriges kommuner och landsting tror att det blir svårt att öka den andelen avsevärt eftersom pengar är en viktig drivkraft.  

–Ja, det måste ju finnas något skäl för att man ska ge sig in i den här branschen. Och när det gäller idéburna organisationer så - får man inte leverera avkastning, då kan man fundera på - vad är skälet till att man ska finnas i den här branschen.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".