Pollyana Rabello och Misael Junior är föräldrar till Luis Felipe, som föddes i december. Han har mikrocefali, för litet huvud. Läkarna misstänker att Pollyana fick det myggburna Zikaviruset under graviditeten. Foto: Lotten Collin / Sveriges Radio
Pollyana Rabello och Misael Junior är föräldrar till Luis Felipe, som föddes i december. Han har mikrocefali, för litet huvud. Läkarna misstänker att Pollyana fick det myggburna Zikaviruset under graviditeten. Foto: Lotten Collin / Sveriges Radio

3700 spädbarn misstänks ha fötts med mikrocefali

2:58 min

Igår kväll beslutade Världshälsoorganisationen WHO att spridningen av Zikaviruset ska klassas som ett internationellt nödläge. Det eftersom det kan orsaka allvarliga fosterskador när gravida kvinnor infekteras. Zika sprids av mygg och i Brasilien misstänks 3700 barn ha fötts med för små huvuden, så kallad mikrocefali.

27 åriga Pollyana Rabello som bor i en fattig förort till Rio de Janeiro födde en liten pojke i december.

– Under graviditeten fick jag plötsligt feber och ont i kroppen. Jag gick till läkaren som sa att det nog bara var ett virus. Det var ingen som pratade om Zika då, säger hon.

– Men läkarna konstaterade genast att han hade ett för litet huvud. Jag blev förkrossad, säger Pollyana.

Så fort lilla Luis Felipe vaknar så börjar han skrika, precis som många bäbisar gör som föds med mikrocefali, för små huvuden - en fosterskada som gör att hjärnan inte utvecklas som den ska.

Mikrocefali kan leda till allvarliga utvecklingsstörningar, synskador eller problem att gå.

– Jag tycker om att han skriker mycket. Då vet jag i alla fall att han fortfarande lever. När han var nyfödd var jag rädd att han inte skulle överleva, säger Luis Felipes pappa Misael Júnior.

– Inga läkare kunde svara på våra frågor, så det mesta har vi fått veta genom TV-nyheterna, säger Misael Júnior, som håller sin en månad gamla son i famnen.

Det är inte bara Misael och Pollyana som står svarslösa. Det gör även brasilianska forskare, som fortfarande inte kunnat fastställa ett klart samband mellan det myggburna Zika-viruset och de 3700 spädbarn som misstänks ha fötts med mikrocefali. Antalet bekräftade fall är mycket färre.

Totalt har Zika spridit sig till 24 länder i Latinamerika, och WHO klassade igår viruset som ett internationellt nödläge. Myggorna förökar sig i stillastående vatten, vilket gör att Zika sprids extra snabbt i Brasilien där en stor del av befolkningen saknar fungerande avlopp.

Regeringen ska nu skicka ut militären för att bespruta riskområden och President Dilma Rousseff har förklarat krig mot myggen.

– Men det kriget borde myndigheterna ha startat för länge sen. Hur kan de vänta tills så många barn föds med hjärnskador innan dom reagerar, säger Pollyana Rabello och stryker Luis Felipe över det svarthåriga huvudet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista