Foto: TT/Andrew Harnik/Chris Carlson
Foto: TT/Andrew Harnik/Chris Carlson

Hillary Clinton vinnare enligt egna staben

4:21 min

Hillary Clinton har vunnit på den demokratiska sidan i den första omgången av de amerikanska primärvalen, nomineringsmötena i Iowa. Det uppger hennes kampanjstab. Det finns ännu inget officiellt resultat.

Följ resultaten här.

Det har varit otroligt jämnt mellan demokraternas kandidater i Iowa. Nu rapporterar flera mediebolag att Hillary Clinton är segrare, till exempel MSNBC.

Demokraternas lokale partiordförande Andy McGuiren uppgav i ett uttalande att Hillary Clinton har segrat mot Bernie Sanders i Iowa i det jämnaste primärvalet, "caucus", någonsin i denna delstat. Det rapporterar Bloomberg News. De röster som återstår att räkna kan inte påverka Hillary Clintons ledning, uppgav han, skriver nyhetsbyrån Direkt.

När nästan allt är färdigräknat i Iowa har Hillary Clinton 49,9 procent medan Bernie Sanders har 49,5.

Den förra utrikesministern Hillary Clinton har deklarerat sig som segrare.

– Tack Iowa! Jag kommer att fortsätta slåss för er, nu tar vi hem den här nomineringen, gud välsigne er, sa Clinton tidigare i morse.

Men utmanaren Bernie Sanders, en senator från Vermont som kallar sig demokratisk socialist, sa i ett tal att de kommer att vinna ungefär hälften av delegaterna i Iowa.

– Det ser ut som att det är oavgjort, sa Bernie Sanders inför jublande anhängare.

Sveriges Radios korrespondent i Washington Inger Arenander rapporterar att Bernie Sanders kampanj har begärt att man måste räkna om en del valkretsar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista