Clinton, Sanders, Cruz och Trump. Foto: Andrew Harnik, Evan Vucci, Paul Sancya / TT.
Clinton, Sanders, Cruz och Trump. Foto: Andrew Harnik, Evan Vucci, Paul Sancya / TT.

Iowa passar otippade segrare

12 min

Iowa är en delstat som passar outsiderkandidater till presidentposten i USA som Ted Cruz och Bernie Sanders. Den analysen gör flera USA-experter efter nattens val i Iowa.

Följ valresultatet här.

Ted Cruz vann bland republikanerna och Bernie Sanders fick oväntat starkt stöd bland demokraterna när de amerikanska primärvalen drog igång med nomineringsmöten i Iowa. 

– Iowa är en delstat som älskar folk som är lite utanför etablissemanget och det är både Bernie Sanders och Ted Cruz, säger Elisabeth Wallentin, PR-konsult som följer demokraterna i en analys i P1-morgon. 

Nomineringsmötena i Iowa bjöd på flera överraskningar. Förutom att Ted Cruz lyckades vinna över favorittippade Donald Trump var det också lite av en come back för Marco Rubio som kom trea bland republikanerna. 

– Väljarna i Iowa, eller republikanerna i Iowa, har skickat en tydlig signal. De satte två outsiders i topp, både Donald Trump och Ted Cruz utmanar det republikanska etablissemanget, om än på lite olika sätt. Väljarna har sagt att de är trötta på det gamla gardet, säger Johan Ingerö från tankesmedjan Timbro som följer republikanerna. 

På den demokratiska sidan är resultatet från Iowa i princip dött lopp mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders. 

Elisabeth Wallentin tror att Clinton blir taggad av kampen mot Sanders. 

– Man ser mer glöd i henne och det såg vi nu i hennes tacktal. Jag tror att vi kommer att se ett starkare framträdande från henne tack vare att Sanders är kvar, säger hon. 

Ted Cruz är stark bland väckelsekristna väljare och det är en ganska stor del av Iowas republikaner, enligt Johan Ingerö. Det är mer osäkert om han kan hålla tempot uppe i New Hampshire som kommer härnäst där de kristet konservativa inte är lika många. 

– Precis som med Cruz på republikanernas sida kan vi säga att Iowa var en delstat som Bernie Sanders kunde vinna och där Hillary Clinton är svag. Hon ligger bättre till i en del stater som kommer framöver nu som till exempel South Carolina. Clinton är väldigt populär i minoritetsgrupper, det finns det inte mycket av i Iowa men desto mer längre fram, säger Johan Ingerö.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista