Aktieutdelningen ökar igen

Storbolagens utdelningar till sina aktieägare ser ut att öka i år igen, men ökningen blir inte lika kraftig som förra året. Det är en slutsats man kan dra efter att knappt en fjärdedel av storbolagen har kommit med sina rapporter.

SCA, Ericsson och Tele2 är några av de bolag som kommit med sina rapporter för fjärde kvartalet, och därmed också för 2015. Alla tre tillhör också den skara som ökar på aktieutdelningen.

Förra året ökade utdelningarna med totalt 12 procent för de största bolagen på stockholmsbörsen. Tittar man på de bolag som hittills kommit med sina rapporter, så har ungefär häften ökat på sin aktieutdelning.

Enligt förslaget i alla fall, utdelningen klubbas ju sen igenom på bolagsstämman. HM, Electrolux, och Getinge tänker behålla utdelningen oförändrad.

Som vanligt kan man också hitta bolag som sticker ut. Nordea höjer sin utdelning med ungefär tre procent, men aviserade samtidigt att man i fortsättningen ska dela ut en lägre andel av vinsten. Även Telia flaggar för att aktieutdelningen kommer att sänkas nästa år.

NCC sänker sin utdelning, men istället delar man helt sonika ut bostadsdelen av bolaget till aktieägarna. Det är meningen att NCC Housing blir ett eget börsbolag under det här året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista