Bildmontage på Donald Trump och Ted Cruz
Donald Trump och Ted Cruz. Foto: AP

Förödmjukande nederlag för Trump

Allt är fortfarande öppet inför nästa primärval
1:46 min

Spelplanen är fortfarande öppen efter första omgången av primärvalen i Iowa. För några kandidater kom det att innebära nederlag, för andra ett dött lopp.

Fastighetsmagnaten Donald Trumps kampanj körde i diket redan i primärvalens första omgång, i Iowa. Trump drabbades av ett förödmjukande nederlag mot den ultrakonservativa kandidaten Ted Cruz samtidigt som den mer moderate republikanen Marco Rubio nafsar honom i hälarna.

På den demokratiska sidan blev det i praktiken ett dött lopp mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders, en moralisk framgång för Sanders även om Clinton vann med några tiondelar. Men allt är fortfarande öppet inför nästa primärval, på tisdag i New Hampshire den åttonde februari.

Trump och Texas-senatorn Cruz har alternerat i ledningen i opinionsmätningarna inför det republikanska nomineringsvalet i Iowa. Mot slutet lutade det åt en seger för Trump, men de republikanska väljarna ville annorlunda och det var jämfört med tidigare en lite dämpad Trump som framträdde efter valet. Cruz segrade med 28 procent mot 24 för Trump.

Iowa är på många sätt en idealstat för Cruz så hans framgång är i och för sig inte överraskande. Där finns en stor grupp väckelsekristna som Cruz kan appellera till med sitt religiösa budskap. Han har också byggt upp en välsmord valorganisation där och han tillbringade lång tid i delstaten med att kampanja.

Trump har däremot inte haft någon basrörelse, han har förlitat sig på sina bombastiska och ofta aggressiva deklarationer från talarstolen vilket straffat sig. Många republikaner har uppenbarligen sett igenom hans prat och kommit till slutsatsen att det inte håller som program för en president.

Med sina 23 procent var Florida-senatorn Marco Rubio den som kanske fick den främsta skjutsen framåt bland republikanerna. Det republikanska partietablissemanget ser med stor skepsis på både Trump och Cruz och vill helst se en mer moderat kandidat i presidentvalet i höst. Det finns en del sådana i startfältet men Rubio har nu visat sig vara den mest livskraftiga av dem och det ger honom stark medvind för fortsättningen.

New Hampshire blir nästa stridsfält och inget är förstås givet hur det kommer att gå för republikanerna där - och även för demokraterna är fortsättningen en helt öppen affär.

I Iowa blev det i praktiken helt jämnt mellan Hillary Clinton och den närmast socialdemokratiske senatorn från Vermont, Bernie Sanders. För bara några månader sedan var det ingen som trodde att Sanders skulle kunna nå så långt. Hans kritik av Wall Street slår uppenbarligen an en sträng hos många amerikaner som känner att de kommit på efterkälken i den ekonomiska utvecklingen. Clinton har svårt att visa att hon menar allvar med sin kritik av de ekonomiska orättvisorna även om hon uppfattas som en som skulle vara bra som president.

I New Hampshire ligger Sanders klart före i opinionsmätningarna. New Hampshire är också på många sätt en idealstat för Sanders, i det liberala bältet i nordöstra USA, dessutom granne med hans Vermont. Men sedan blir det svårare för Sanders, när primärvalen flyttar till delstater med stora inslag av afroamerikaner och latinamerikaner. Bland dem har Clinton ett stort stöd.

Så även om Iowa gav några fingervisningar så är det fortfarande ett helt öppet lopp, både bland republikaner och demokrater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".