Swedbanks vd Michael Wolf. Foto: TT
Swedbanks vd Michael Wolf. Foto: TT

Swedbank har presenterat sin kvartalsrapport

1:28 min

I dag presenterade Swedbank sin rapport för det fjärde kvartalet. Det blev ett rörelseresultat på 4, 8 miljarder kronor.

Rörelseresultatet på 4, 8 miljarder kronor är lika mycket som samma kvartal ett år innan. Swedbanks vd Mikael Wolf är nöjd.

En vinst i nivå med året innan, men lägre än analytikernas förväntningar. Och nu föreslås utdelningen till aktieägarna bli något lägre jämfört med förra året.

Räntenettot - vinsten från in och utlåningen där bolånen är den stora intäktskällan - var något lägre under kvartalet, knappt 5, 8 miljarder.

På senare tid har Swedbank fått skandallikande rubriker i samband med att två toppdirektörer på banken vid sidan av ägnat sig åt omfattande fastighetsaffärer. En av direktörerna har fått sluta och Michael Wolf är i dag självkritisk.

Frågan är hur det här påverkat kunder och allmänhetens förtroende för Swedbank.

– Det är svårt att säga hur mycket det har påverkat. Det viktiga är att vi har insett att det inte var rätt att tillåta det. Ibland gör man misstag och då tar man ansvar för det men jag tycker inte att något felaktigt har begåtts i sak, säger Swedbanks vd Mikael Wolf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista