Mygga på hud. En babypojke som drabbats av viruset badas i en hink för att lugna honom. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Solange Ferreira badar sin son Jose Wesley i en hink flera gånger om dagen. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

WHO trappar upp kampen mot zikaviruset

1:23 min

I går kväll beslutade Världshälsoorganisationen, WHO, att spridningen av zikaviruset ska klassas som ett internationellt nödläge. Det eftersom det kan orsaka allvarliga fosterskador när gravida kvinnor infekteras. Zika sprids av mygg och i Brasilien misstänks 3700 barn ha fötts med för små huvuden, så kallad mikrocefali. Nu uppger WHO att man satt upp en global samordningscentral för att leda arbetet, rapporterar Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff.

Vad gör WHO nu?

– Nu kommer svaren på WHOs utlysta internationella nödläge kring det misstänkta men ännu ej bevisade sambandet mellan det myggburna zikaviruset och tusentals rapporterade fall av fosterskadade barn i Brasilien med förkrympt huvud och hjärnskador. Ett flertal universitet och forskargrupper i världen har redan sagt att man ska hjälpa till att få fram ett vaccin mot virussjukdomen som sprids snabbt i hela Latinamerika och där miljontals människor väntas bli smittade och saknar immunitet, eftersom viruset är nytt på kontinenten.

– Nu har även ett globalt läkemedelsbolag, franska Sanofi Pasteur, gått ut och lovat att man ska försöka få fram ett vaccin så snart som möjligt. Eftersom bolaget redan har flera vacciner mot virus som påminner om zika, bland annat ett nytt mot Denguefeber som sprids med samma mygga, så ger det hopp om att försöken ska kunna gå fort. Också läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline har sagt att man undersöker om man kan få till ett vaccin.

Hur fort kan man få fram ett vaccin?

– Ja, bolaget har inte gått ut med det ännu, men andra har sagt att experimentellt vaccin skulle kunna finnas klart redan under 2016. Men för att våga ge vaccinet till breda befolkningsgrupper, som till exempel unga kvinnor som kan bli gravida, så kommer det sannolikt ta åratal innan man gjort tillräckliga säkerhetstester. Ingen vill upprepa till exempel de allvarliga biverkningarna med narkolepsi som uppkom kring svininfluensavaccinet.

Vilken annan sorts forskning behövs nu?

– Ja nu behövs bevis en gång för alla att fosterskadorna beror på zikavirusinfektioner, vilket sannolikt kommer ta månader. Det är bara i Brasilien man sett den här kraftiga ökningen av fosterskador, inte andra drabbade länder. Man har tittat på hundratals fall hittills och kunnat konstatera en hel del är feldiagnosticerade, eller har orsakats av alkohol, eller narkotika under graviditeten, men också fall där man både hos mammans fostervätska och i avlidna barn hittat tecken på zikavisrusinfektion.

– WHO ska nu ta fram tydliga defintioner på mikroencefali och dessutom riktlinjer för att ge råd till gravida som bor i de drabbade länderna i latinamerika och de som planerar att resa dit.

Hur ser spridningen ut nu?

– 24 länder i syd och mellanamerika för närvarande och där man tror att kanske bara Chile och Kanada slipper undan för att myggan som sprider zikavirus inte kan leva där.

I El Salvador har myndigheterna rekommenderat kvinnor att inte bli gravid under kommande två år, Colombia, Ecuador, och Jamaica kortare perioder. Flera länder avråder gravid resa till de drabbade länderna, men WHO säger att man ska överväga om det är värt risken och i så fall skydda sig väl, och svenska myndigheter avråder inte heller utan rekommenderar prata sin läkare.

– I Thailand har nu också upptäckts ett fall av zikavirussmitta, men hälsoministern där tonar ned oron. De flesta som får zikavirus via myggstick märker inte ens av det, andra får lättare influensasymptom och några fosterskador har inte upptäckts i Thailand. Men oron i Brasiliens grannländer är försts stor att man ska se samma dramatsika ökning av microcefali där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista