Storbritanniens premiärminister David Cameron tar emot Donald Tusk på Downing Street i London bara några dagar innan förslaget lades fram.
Storbritanniens premiärminister David Cameron tar emot Donald Tusk på Downing Street i London bara några dagar innan förslaget lades fram. Foto: AP

Nya villkor för Storbritanniens medlemskap i EU

1:50 min

I Bryssel har Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i dag lagt fram ett förslag till nya villkor för Storbritanniens medlemskap i EU.

Förhoppningen är att det ska räcka för att landet stannar kvar inom unionen.

I Storbritannien höjs redan starkt kritiska röster, men premiärminister David Cameron anser att förslaget är en stor framgång.

– Vi sa att vi ville ha förbättringar på fyra områden och det här dokumentet innehåller framgångar på de områdena.

Det sa David Cameron i dag när han kommenterade det förslag som nu ligger på bordet om vilka förändringar Storbritannien ska få i sina villkor för medlemskapet i EU.

Det innehåller förslag om mer makt till de nationella parlamentet, en skrivning om att Storbritannien inte behöver stå bakom ambitionen att föra EU till en allt tätare union och också den mest uppmärksammade delen – ett försök att minska invandringen från andra EU-länder.

Men kritiken är redan hård här i Storbritannien mot det som kritikerna hävdar är en kapitulation från Camerons sida.

Efter flera år av förhandlingar har premiärminister Cameron tvingats backa mer och mer från sin ursprungliga hårda linje om invandring.

Det som nu finns i förslaget är något som kallas för en "nödbroms", nämligen att möjligheterna för EU-medborgare som jobbar i landet att få bidrag ska kunna stoppas under ett antal år.

Cameron anser att det ska göra det mindre attraktivt att flytta till Storbritannien.

– Det är ett sjukt skämt, säger John Redwood.

Han är före detta minister och i dag parlamentsledamot för premiärminister David Camerons konservativa Toryparti och en av de ledande EU-skeptikerna inom partiet.

Invandringen är sedan en tid tillbaka högst upp på britternas lista över de viktigaste politiska frågorna, och frågan är om det här räcker för att övertyga britterna om att det är bäst att stanna kvar i unionen.

Om det här förslaget antas på EU:s toppmöte om två veckor, så kan en folkomröstning om Storbritanniens framtid i EU arrangeras redan i slutet av juni.

Staffan Sonning, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista