SJ:s snabbtåg. Foto: Tor Johnsson/TT.
Foto: Tor Johnsson/TT.

SJ återupptar trafik till Danmark

1:05 min

Från och med 1 mars återupptar SJ tågtrafiken mellan Sverige och Danmark

SJ kommer att hantera ID-kontrollerna i Köpenhamn på samma sätt som danska tågoperatören DSB gör på Kastrup. Kontrollerna görs av ett externt vaktbolag när resenärerna kommer till spår 26.

– Den fungerande lösningen vi har hittat innebär att vi får tillgång till ett avskilt spår på Köpenhamns huvudbangård, och det innebär att vi kan göra ID-kontrollerna före ombordstigning, på plattformen i Köpenhamn, säger  Åsa Larsson, ansvarig för extern kommunikation på SJ.

Den 1 mars återupptas alltså trafiken över Öresundsbron och alla kunder ska få information om ID-kontrollerna och vad de ska tänka på inför resan:

– Framförallt uppmanar vi kunderna att vara på stationen minst 30 minuter före avgång, att man har med sig giltig fotolegitimation, som krävs enligt den nya svenska lagen, och vi kommer att stänga två minuter före avgång. Men framförallt att man är ute i god tid för att säkerställa att man kommer med tåget, säger Åsa Larsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista