Jordaniens Kung Abdullah II och syriska flyktingar i kö vid jordanskt flyktingläger.
Jordaniens Kung Abdullah II och syriska flyktingar i kö vid jordanskt flyktingläger. Foto: AP

Jordaniens kung vädjar om hjälp med flyktingmottagande

1:30 min

Jordaniens kung Abdullah varnar för att landet nått bristningsgränsen när det gäller syriska flyktingar.

Kungens uttalande kommer två dagar före en stor givarkonferens i London för Syrienkrisen.

I en intervju med brittiska tv-bolaget BBC vädjar Jordaniens kung om hjälp.

"Situationen har nått kokpunkten. Jordanier kämpar för att få jobb, infrastrukturen pressas och det skadar våra skolor och vårt hälsosystem. Förr eller senare kommer dammen att brista" säger Jordaniens kung Abdullah i en intervju med BBC:s internationella korrespondent Lyse Doucet.

Jordanien har officiellt tagit emot mer än 635 000 syriska flyktingar enligt FN:s statistik. Det verkliga antalet tros dock vara mer än en miljon. Enligt den jordanske kungen går en fjärdedel av landets totala budget direkt till flyktingar.

Jordaniens monark sätter fingret på en omöjlig ekvation i grannländerna, den absoluta majoriteten av syrier som flytt från sitt hemland finns i Turkiet, Libanon, Jordanien och Irak. Jordanien är skuldsatt, i flera av grannländerna pressas infrastrukturen till det yttersta efter att folkmängden snabbt ökat och det är hård konkurrens om jobb mellan syrier och den inhemska befolkningen.

På torsdag samlas världsledare i London. Målet är att samla in närmare 9 miljarder dollar till FN och grannländerna. Jordanien vädjar om snabb hjälp.

– Ni kan inte säga nej till oss den här gången, säger Jordaniens kung Abdullah.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista