Trump kandiderar i Iowa.
Foto: AP

Donald Trump vann inte republikanernas kamp om Iowa

2:44 min

Första delen av många i kampen om den amerikanska presidentposten blev en nagelbitare. I det närmaste ett dött lopp mellan demokraterna Hillary Clinton och Bernie Sanders. Den på förhand vinsttippade Donald Trump fick se sig besegrad.

Fastighetsmiljardären Donald Trump vann alltså inte republikanernas kamp om Iowa, trots att han var segertippad.

Trump som oftast skryter om sina opinionssiffror, lät ovanligt ödmjuk när han tackade sina kampanjarbetare på måndagskvällen. Han sade att han kände sig hedrad och gratulerade Ted Cruz, senatorn från Texas.

Ted Cruz som alltså vann för republikanerna, är ultrakonservativ och har rest runt i Iowa med tiotals kampanjstop varje dag de senaste veckorna och vunnit stöd inte minst bland konservativa religiösa väljare. Han går stärkt ur Iowa och är redan igång med nya möten i nästa primärvaldelstat, New Hampshire, där valrörelsen fortsätter.

Där är också Marco Rubio, senator från Florida, som övertygade starkt på slutet i Iowa och vann många fler väljare än opinionsmätningarna visat. Slutresultatet är 28 procent för Cruz, 24 för Trump och 23 Rubio.

Marco Rubio nämns ofta som en möjlig kompromisskandidat som kanske skulle kunna ena det splittrade republikanska partiet, vars ledning varken vill ha Donald Trump eller Ted Cruz som partiets presidentkandidat eftersom de bedöms ha mindre chanser att vinna över demokraternas troliga presidentkandidat Hillary Clinton.

Den stora dramatiken utspelade sig i det demokratiska lägret där favorittippade Hillary Clinton, tidigare utrikesminister, tappade en stor ledning till utmanaren Bernie Sanders, en närmast socialdemokratisk politiker som kallar sig demokratisk socialist.

Sanders har hittills genomfört en succéartad kampanj, som stöds av många unga på vänsterkanten, med budskapet att systemet är riggat för de rika.

Bakslaget för Clinton och framgången för Sanders gör demokraternas kampanj laddad även framöver.

Den tredje demokraten, Martin O´Malley, tidigare guvernör i Maryland, beslöt sig för att hoppa av.

Martin O´Malley avbryter alltså sin kampanj och det gör också Mike Huckabee, på den republikanska sidan, meddelande han i går.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista