Cannabisplanta som är klar för skörd. Foto: Ed Andrieski/Scanpix.
Cannabisplanta som är klar för skörd. Foto: Ed Andrieski/Scanpix.

Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff för omfattande cannabisodling

2:19 min

Försvarets pläderingar avslutar i dag rättegången vid Göteborgs Tingsrätt i en av de största knarkhärvorna i Sverige. Totalt 13 personer är åtalade för cannabisodling i närmast industriell omfattning med kopplingar till skjutningarna och gängkonflikterna i Göteborg. 

Det är trångt i tingsrättens säkerhetssal i Göteborg.

I tredubbla rader sitter de åtalade tillsammans med sina försvarare. Längst bak ytterligare en rad med häktets vakter och två tolkar löser av varann i jobbet att översätta allt som sägs.

Rättegången handlar om en av de största knarkhärvorna i Sverige. En omfattande odling av cannabis i närmast industriell omfattning enligt åklagaren.

– Det här är en väl fungerande organisation som har bedrivit verksamhet i stor omfattning och som har producerat en stor mängd narkotika under lång tid säger Håkan Larsson, åklagare.

Bilder i förundersökningen visar avlägset belägna hus på sex platser i Sverige och en i Danmark som inretts med avancerad utrustning där varje odling kan ge så mycket som 25 kilo cannabis varannan månad.

Och åklagaren beskriver en välorganiserad verksamhet. Men det är en feltolkning menar Anders Segerblom som försvarar en av dom som pekas ut som ledare.

– Min klient har inte den ställningen som åklagaren påstår, det andra är att den här verksamheten har inte den graden av organisation som åklagaren menar. Det har varit mer löst sammansatta grupperingar som ägnat sig åt viss framställning av narkotika, säger han.

Åklagaren yrkar på minst 10 års fängelse för de som anses varit drivande i verksamheten och sedan fängelse i fallande skala ner till ett halvår för de som agerat i mindre omfattning.

– Jag tycker att åklagaren har tagit i så att hatten nästan lyfter, straffvärdena ska vara avsevärt lägre, säger Anders Segerblom.

13 personer är åtalade i den här omgången, ytterligare 5 personer dömdes för inblandning redan förra sommaren i härvan som har kopplingar till den grovt organiserade brottsligheten menar åklagare Håkan Larsson.

– Vi pratar grova narkotikabrott. Det handlar om cannabis, en drog som riktar sig mot ungdomar, som det säljs mycket av i våra förorter i Göteborg och som ligger bakom mycket av skjutningarna vi haft i förorterna, säger Håkan Larsson, åklagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista