Myggor är den huvudsakliga smittspridaren av zikaviruset. Foto: Felipe Dana/AP/TT
Myggor är den huvudsakliga smittspridaren av zikaviruset. Foto: Felipe Dana/AP/TT Foto: Felipe Dana

Zikavaccin kan ge samma skador som viruset

1:28 min

Hittills finns ingen bot mot det fruktade zikaviruset. Men forskarna letar febrilt efter ett vaccin – samtidigt som riskerna är stora. 

– Vi svarar nu upp mot WHOs nödrop att det här är en häslsokris och vi har kunskap och teknik för att kunna få fram ett vaccin snabbt, säger läkemedelsjätten Sanofi Pasteurs forskningschef Nicholas Jackson.

Företaget har redan tagit fram vaccin mot tre liknande virus: japansk hjärnfeber, gula febern och nu senast denguefeber.

De hoppas kunna använda denguevaccinet med bitar av zikaviruset istället och testa i redan pågående försök för att snabba på processen.

Men när ett färdigt vaccin kan finnas att ge till stora befolkningsgrupper i de drabbade länderna i Latinamerika viill inte företaget spekulera kring.

Särskilt svårt blir det att testa säkerheten för gravida kvinnor eftersom ett vaccin i värsta fall kan ge liknande skador hos foster som själva zikaviruset.

Samtidigt pågår febril forskning för att hitta säkra bevis att fosterskadorna i Brasilien verkligen beror på zikavirus.

Normalt föds runt 150 barn med förminskad hjärna, nu handlar det om tusentals barn och barnneurologiprofessor Hans Forsberg vid Karolinska Institutet säger att det inte finns någon bot för dessa barn som kan få svårt att se, höra, gå eller tänka.

Det enda som finns är stödjande träningsprogram, som blir en utmaning i fattiga delar av Brasilien.

– Det finns ju ingen medicin som kan bota dem efter det här. Det handlar om att ge så mycket stöd som möjligt, säger Hans Forsberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista