Grekland
Polis eskorterar en av de två misstänkta som häktades i Alexandroupoli i dag. Foto: AP

Svenska medborgaren nekar till anklagelserna

1:44 min

Två män häktades i dag i Grekland, misstänkta för att försökt ansluta sig till IS.

En av dem, en 28-årig man, är svensk medborgare. Han nekar till anklagelserna, enligt advokat Menia Polixroni.

Han är mot våld och tror på en fredlig islam, säger mannens försvarare Menia Polixroni till Ekot.

Utöver den misstänkta 28-åringen från Göteborg, häktades i dag även en man i 20-årsåldern. Han har medborgarskap i Yemen men har uppehållstillstånd i Sverige. Även han nekar till brott.

– Vi känner till att två män med svenska resehandlingar frihetsberövats i Grekland. Den ene är svensk medborgare i 30-årsåldern, den andre är medborgare från Yemen som har uppehållstillstånd i Sverige. Vi har fått information om att de är frihetsberövade enligt vapenlagen, säger Johan Tegel, tillförordnad chef för presstjänsten vid Utrikesdepartementet.

De två männen greps i torsdags på en busshållplats i den grekiska hamnstaden Alexandroupolis, nära gränsen till Turkiet.

Vid vad, som enligt grekisk polis var en rutinkoll, hittades två knivar i männens bagage.

Polisens fortsatta utredning har därefter pekat mot att männen var på väg till Syrien för att ansluta sig till den så kallade Islamiska Staten (IS). Därför vidgades misstankarna till samröre med en terror-organisation.

På tisdagen vid 14-tiden häktades männen vid domstolen i Alexandroupolis, misstänkta för terrorbrott.

28-årigen dömdes år 2007 i Bosnien till åtta års fängelse för terrorbrott. Han är, enligt den grekiska tidningen Kathimerini, listad i Schengen-områdets gemensamma efterlysningssystem, SIS, som en potentiell terrorist.

Men svenska myndigheter ska ha misslyckats med att informera de andra länderna i Schengen-området att 28-åringen lämnat Sverige, enligt tidningen.

Sirpa Franzén är presschef vid svenska Säkerhetspolisen.

– En så kallad Schengen information system-spärr, SIS-spärr, aktiveras när en person reser in i eller ut ur Schengen-området.

Gjordes det i det här fallet?

– Vi kan inte uttalas om enskilda individer, men hänsyn till deras integritet. Så vi berättar inte vad som skett i det här fallet, säger Franzén.

De nu häktade männens försvarare tror att rättegång kommer att hållas om ungefär ett halvår.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista