Flygplan i luften. Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivfoto: Johan Nilsson/TT

Svenska soldater i nödlandning i Somalia

"De är skärrade"
1:40 min

Ett passagerarflygplan med två svenska soldater tvingades tidigare i dag nödlanda i Somalias huvudstad Mogadishu. Planet med 180 passagerare var på väg till Djibouti när ett hål öppnades i flygplanskroppen efter en explosion. Det är oklart vad som orsakade smällen.

– Vi hade två svenska soldater ombord som tillhör EU:s träningsinsats i Somalia. Vi vet att de är fysiskt oskadda men naturligtvis skärrade efter den här händelsen, säger Jesper Tengroth som är pressekreterare på Försvarsmakten. 

Vad gör ni för soldaterna nu?

– De har genomgått läkarundersökningar på den internationella campen i Mogadishu och de har fått prata med sina anhöriga. Det tas om hand av sina kamrater där nere, säger Tengroth.

Den svenska insatsen fortsätter som tidigare i Somalia. Sverige har ett tiotal soldater nere i Somalia i EU-insatsen som består av ungefär 100 soldater totalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".