Montage Åsa Romson till vänster Fossilbränsle till höger. Foto: Daniella Backlund/SvD/TT. Foto: Martin Meissner/TT
Arkivfoto: TT

Klimat-och energimålen på väg att överträffas

SMHI: "Räkna med mer än två graders temperaturhöjning"
1:41 min

De klimat- och energimål som den förra regeringen satte till år 2020 är på väg att uppnås. Men det beror lite på hur man räknar och enligt vissa bedömare är målen för lågt satta.

– Det är glädjande att vi är på väg att uppnå målen och även att överträffa dem. Det är viktigt inte minst för det internationella klimatarbetet att Sverige kan minska utsläppen så fort som möjligt, säger miljöminister Åsa Romson.

De klimat- och energimål som den förra regeringen satte 2009 är på god väg att uppnås. Det viktigaste målet handlar om att minska utsläppen av koldioxid med 40 procent jämfört med 1990.

Det kommer man att uppnå, i alla fall om man räknar in klimatsatsningar gjorda i andra länder, vilket står för en tredjedel av minskningen,.

Men regeringen vill höja ribban och menar att alla minskningar måste ske inom landet. Men då menar bland annat Naturvårdsverket att målet sannolikt inte kommer att uppnås.

Andra, exempelvis Svenska naturskyddsföreningen, anser att målen generellt sett är för lågt satta.

Om målen nu tycks lätta att nå, borde ni inte höja ribban?

– Jo, det ska vi också göra på klimatområdet. Men också genom att det blir tydligare vilka mål Sverige har efter 2020. Det ligger inte långt bort, säger Åsa Romson.

Regeringen aviserar också insatser för att anpassa samhället till de klimatförändringar som är oundvikliga. SMHI får uppdraget att permanenta ett nationellt kunskapscenter som samordna insatser i kommunerna, regionerna och hos myndigheterna.

Centret ska finansieras med 110 miljoner kronor per år.

SMHI:s generaldirektör Rolf Brennerfeldt anser att kommunerna ska förbereda sig på temperaturökningar som överstiger 2 grader.

– Jag tror att det är bra om man lägger sig lite över två grader så behöver man inte investera en gång till om vi inte klarar av det. Man ska alltid ha lite marginal, säger Rolf Brennerfeldt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".