Foto: TT
Experterna tycker att gravida kvinnor ska vara försiktiga. Foto: TT Foto: Foto: TT

Gravida varnas för Zika-länder

1:13 min

Nu varnas gravida kvinnor från att resa till länder där Zikaviruset sprids. Gravida kvinnor bör "allvarligt överväga" om man ska resa till dessa områden.

Det är INFPREG (Kunskapscentrum för infektioner under graviditet) som gick ut med råden under tisdagskvällen.

Det är mot bakgrund av "misstanken om en potentiellt mycket allvarlig konsekvens för ett väntat barn vid en zikavirusinfektion" som experterna tycker att gravida kvinnor ska vara försiktiga. En av dem är

Marie Ekborn, chefsbarnmorska på Södra BB Mödravårdcentral vid Södersjukhuset i Stockholm.

– Vi kan svara idag att vi avråder från att åka. Vi har idag fått riktlinjer som finns att läsa på internetsidan INFPREG infection in pregnancy, som är en sida som hela Sverige har tillgång till. Den är både för allmänheten och för oss personal som arbetar med gravida. Och där kommer det att stå att man ska allvarligt överväga om man ska åka till utsatta områden där zikavirus förekommer.

Om man ändå reser ska man försöka skydda sig mot myggstick genom täckande klädsel och att sova under myggnät. Man bör även använda myggstift.

Men kvinnor som är gravida eller planerar att bli gravida bör mycket allvarligt överväga om de verkligen ska resa till utsatta områden där det förekommer hög spridning av zikavirus, säger chefsbarnmorskan Marie Ekborn. 

Som nu tillsammans med sjukvårds - och hälsovårdspersonal tar initiativet att avråda gravida ifrån att resa, och bistår med att skriva moderskapsintyg så att gravida kan avboka en planerad resa, säger chefsbarnmorskan Marie Ekborn.

– Vårat nummer ett det är att vi inom mödravården erbjuder oss att skriva ett moderskapsintyg så att den gravida kvinnan kan avboka sin resa, om det är så att resan inte är helt nödvändig.

På Ving-resor tillämpar man redan avbokningar sedan en vecka tillbaka till utsatta områden, säger informationschefen Magdalena Öhrn. 

– Är det så att man är gravid och orolig, så hör man av sig till oss med ett intyg på att man är gravid då ser vi över resan och erbjuder ombokning till ett annat resmål. Det här gäller gravida kvinnor med avresa till Karibien, Mexiko och Cap Verde där det förekommit fall av zikavirus, säger Magdalena Öhrn. 

Zikaviruset sprids med myggor och misstänks kunna skada foster.

Här kan du läsa hela texten från INFPREG.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista