Man som sitter framför flera dataskärmar.
Foto: Tomas Winje Øijord/TT.

Unikt avtal om dataskydd mellan EU och USA

1:14 min

EU och USA kom i dag överens om ett nytt avtal om dataöverföring över Atlanten. Avtalet ska ge bättre skydd för EU-medborgare som använder till exempel Facebook och Twitter. Överenskommelsen beskrivs som unik.

För första gången har USA gett EU bindande löften om att begränsa möjligheterna att övervaka elektroniska datauppgifter från EU-medborgare. Uppgifter som myndigheterna haft tillgång till via tusentals amerikanska företag som har kunder inom EU.

– Det här kan återupprätta förtroendet för USA, tror EU-kommissionären Věra Jourovà.

Bakgrunden till avtalet är en dom i höstas i EU-domstolen som slog fast att dataskyddet för en EU-medborgare som lämnat ut information till Facebook inte var tillräckligt. Uppgifterna skulle kunna hamna i fel händer, som till exempel hos den amerikanska säkerhetstjänsten.

Överenskommelsen ersätter ett gammalt avtal från år 2000 då till exempel Facebook och Instagram inte användes. Det nya avtalet, som berör tusentals amerikanska bolag, ska framöver uppdateras en gång om året för att inte bli inaktuellt.

Det återstår fortfarande att slutgiltigt godkänna avtalet politiskt i Bryssel och i Washington. Det väntas därför kunna träda i kraft först om ungefär tre månader. Därefter ska bolag som bryter mot avtalet kunna straffas.

För första gången ska också EU-medborgare kunna gå till amerikansk domstol om deras personuppgifter används på fel sätt av amerikanska myndigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista