Foto: Manu Fernandez
Socialistledaren Pedro Sanchez. Arkivfoto: Manu Fernandez Foto: Foto: Manu Fernandez

Sanchez får uppdrag att bilda regering i Spanien

Efter över en månads politiskt dödläge
1:30 min

I Spanien har ett genombrott skett i det politiska spelet om en ny regering. Ikväll har Kung Felipe gett Socialistpartiets ledare Pedro Sanchez uppgiften att bilda en regering.  

Socialistpartiets ledare Pedro Sánchez lovade ikväll att han och hans partigrupp ska ta på sig ansvaret och försöka bilda en regering. Partierna har hållit en ny samtalsrunda med kung Felipe.

Det har varit ett dödläge i den spanska politiken ända sedan parlamentsvalet den 20 december och också EU har uttryckt krav på en lösning. Både Socialistpartiet, PSOE, och regerande högerpartiet Partido Popular förlorade mycket väljarstöd i parlamentsvalet när två nya uppstickarpartier slog sig fram med kraft.

Partido Popular blev största parti och traditionen är att kungen ger det största partiet uppgiften att bilda en regering, men premiärminister Mariano Rajoy har svårt att få ihop tillräckligt med stöd därför går nu uppgiften till Pedro Sánchez. Men spansk tv betonar ikväll att det här också blir svårt och visar olika överkryssade koalitioner där partier inte vill samarbeta.

Det kan ta en månad för Pedro Sánchez att förhandla med de olika partierna innan en omröstning om honom kan hållas i parlamentet, sen tillkommer mer tid för att bilda en regering. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".