Flyktingar vid Sloveniens gräns mot Österrike. Foto: Darko Bandic/TT.
Flyktingar vid Sloveniens gräns mot Österrike. Foto: Darko Bandic/TT.

Österrikisk gräns för hur många flyktingar som släpps in

Österrikisk gräns för antal flyktingar man släpper in
2:08 min

Medan flyktingar fortsätter att strömma till Europa försöker allt fler länder göra det mindre attraktivt att komma hit.

Sänkta bidrag, stopp för familjeåterförening och beslagtagna värdesaker är bara några åtgärder. Österrike har satt en maxgräns för antalet flyktingar som släpps in och den kan vara nådd om bara få månader.

– Då stänger vi till gränsen och människorna får stanna i Slovenien, förklarar Reinhold Höflechner, borgmästare i gränsorten Spielfeld.

Han visar nöjt upp den nya anläggningen, utbyggd med ett fyra kilometer långt stängsel. Här slussas flyktingar över gränsen till Österrike, kontrolleras och registreras innan de körs vidare in i landet eller till Tyskland för asylprövning.

Just idag är här stilla men vanligtvis passerar upp till 500 människor per dag. Framåt maj räknar man med att Österrikes nya övre gräns om 37 500 flyktingar för 2016 ska vara nådd.

Även om vi kan stänga till om oss måste vi se till att människor inte ens ska vilja komma hit, säger borgmästaren från delstaten Steiermarks konservativa Folkparti.

– Precis som Sverige och Tyskland måste också vi göra oss mindre attraktiva, säger Reinhold Höflechner som vill sänka bidragen och ställa hårdare krav på integration, språkinlärning och arbete.

En timmes resa norrut, på ett flyktingboende i staden Graz väntar syriern Fahad Alafara sedan 7 månader. Fortfarande har han inte fått tid för sitt första samtal med migrationsmyndigheten. Han vill inget hellre än lära sig tyska och få börja arbeta.

– Det är bra för staten om jag får försörja mig själv och inte behöver bidrag, och det är bra för min självkänsla och utveckling, säger den 32-årige dataingenjören, som inte har rätt att jobba innan han har uppehållstillstånd.

Han förstår att länder som Sverige och Österrike ser mängden flyktingar som ett problem. Men det går inte att lösa med stängda gränser, hävdar Fahad Alafara. För honom var flykten enda alternativet till att bli dödad eller själv tvingas döda.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".