Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingen. Foto: Yvonne Åsell/TT.

Flera instanser vill höja rut-avdraget igen

1:59 min

Arbetsförmedlingen tror inte att regeringens förslag, om att antalet Rut-tjänster ska bli fler, enskilt kommer att lösa nyanländas situation på arbetsmarknaden. Även taket måste höjas igen.

– Det är helt enkelt risk att vissa familjer, vissa personer, slår i taket på 25 000 kronor och därför inte efterfrågar tjänsterna lika mycket som de skulle göra om taket låg på 50 000 kronor, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör.

Efter den så kallade Migrationsöverenskommelsen som ingicks i höstas, då regeringen och allianspartierna kom överens om insatser som rör mottagandet av asylsökande och etablering av nyanlända i arbetslivet har regeringen kommit fram till förslaget att antalet Rut-tjänster ska utvidgas.

Regeringen vill se en skattereduktion, på även flytt-tjänster, it-tjänster och trädgårdsarbete i form av beskärning och borttagande av träd och buskar. Förslaget ska träda i kraft den 1 augusti i år.

Idag är sista dagen för olika instanser att yttra sig om förslaget.

Nu ligger arbetslösheten för inrikes födda på 4,8 procent och för utrikes födda på 21,8 procent och detta är en stor anledning till att Rut behövs, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör.

–Det visar att vi måste jobba med olika typer av förslag som skapar arbetsuppgifter som passar människor lite längre ifrån arbetsmarknaden.

– Och enligt vår bedömning är många Rut-tjänster av sådant slag att det passar den här gruppen, säger Mikael Sjöberg.

På Svenskt näringsliv tycker man likadant som Arbetsförmedlingen - att taket för Rut-avdraget blir 50 000 kronor igen.

Men den fackliga organisationen LO skriver i sitt yttrande att man inte vill se ett utvidgat Rut.

Ola Pettersson är chefsekonom hos LO.

– Vi tycker inte att Rut är en bra åtgärd överhuvudtaget. Vi tycker inte om permanenta subventioner av vissa branscher.

– Sedan ser vi också att det fördelningspolitiskt är en mycket märklig åtgärd, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista