Tidigare hög militär i rättssal.
Tidigare arméofficeren Esteelmer Reyes bara ler när han anklagas för sexuellt våld mot civila. Foto: Moises Castillo/TT.

Historisk rättegång mot militärer i Guatemala

1:18 min

Två före detta militärer står åtalade för att ha hållit kvinnor som sexslavar under inbördeskriget i Guatemala. Det är första gången ett fall av sexuellt våld prövas i en nationell domstol.

Ett vittne berättar om hur militären styrde över den lilla byn Sepur Zarco under inbördeskriget i Guatemala på 80-talet.

I rättssalens bänkrader sitter kvinnor som täckt sina ansikten med sjalar för att gömma sig undan allmänhetens blickar.

Man ser hur de vrider sina händer när domaren läser upp brotten som militärerna anklagas för - våldtäkt, försvinnanden, mord och sexuellt slaveri.

Rättegången mot militärerna i Guatemala är historisk.

Det är första gången en nationell domstol behandlar fall av sexuellt våld under inbördeskriget.

Kvinnorna, som alla tillhör urfolksgruppen maya keqchí, blev först vittne till hur militären förde bort och dödade deras män. Sedan tvingades de dansa och klä av sig för soldaterna.

Flera av dem våldtogs och hölls därefter som sexuella slavar.

Men den före detta militären Esteelmer Reyes avfärdade anklagelserna och vägrade identifiera sig i rättssalen.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista