Det nystartade medborgargardet 105th Guardians Kadunturva i Seinäjoki i Finland. fr.v: Tiia Rajala, Antti-Jussi Kivistö, Marko Niemi, Pasi Mäkelä, Markku Salonen
Det nystartade medborgargardet 105th Guardians Kadunturva i Seinäjoki i Finland. fr.v: Tiia Rajala, Antti-Jussi Kivistö, Marko Niemi, Pasi Mäkelä, Markku Salonen Foto: Thella Johnson

Gatupatruller skakar om i Finland

Medborgargarde: "Vi är polisens ögon"
2:35 min

I Finland följer polisen noga de allt fler medborgargarden, så kallade gatupatruller, som bildats i städer där nya flyktingmottagningar har öppnat.

Grupperna säger sig bekämpa otrygghet på gatorna till följd av asylmottagandet, men flera av dem har högerextrema kopplingar och myndigheterna är oroliga att gatupatrullerna i sig ökar otryggheten i samhället.

– När där finns människor med som redan gjort sig skyldiga till våldsbrott och även sympatiserar med extremhögern eller rasistiska idéer, så vet vi att det inte bidrar till mer trygghet utan snarare ökar det bara motsättningarna mellan människor, säger inspektör Marko Savolainen vid Finlands polisstyrelse.

Polisen ser gatupatrullerna som en reaktion på den tiofaldiga ökningen av asylsökande i Finland och debatten om flyktingmottagande i medierna.

Enskilda brottsfall där asylsökande varit misstänkta har fått stor uppmärksamhet. Förra året tog Finland emot över trettio tusen flyktingar jämfört med de dryga tretusen som brukar söka asyl i landet årligen.

På en vägkrog i utkanten av staden Seinäjoki i södra Österbotten stämmer Ekot träff med den nystartade gatupatrullen 105th Guardians Kadunturva. En av grundarna är långtradarchauffören Tiia Rajala.

– Vi är polisens ögon ute på stan. Vi försöker inte göra polisens jobb, bara hjälpa dem, säger Tiia Rajala.

Den här gruppen har ingen nynazistisk eller högerextrem bakgrund som flera andra uppmärksammade medborgargarden i Finland den senaste tiden.

De kallar sig "vanliga oroliga föräldrar" och har bland annat hjälpt till i sökandet efter försvunna personer.

Men likväl har de en politisk agenda: Att uppmärksamma vad de anser vara en "farlig, okontrollerad massinvandring" till Finland.

Senare under veckan kommer de att patrullera i Seinäjoki under en demonstration för stängda gränser i Finland, en av flera demonstrationer runtom i Europa anordnade av den islamfientliga Pegidarörelsen.

– Jag är rädd att kulturkrockarna blir så stora mellan finländare och nyanlända och att många av dem inte kommer att anpassa sig och respektera kvinnans ställning i Finland, säger hon.

Enligt polisen i Finland finns uppgifter om organiserade grupper i mer än 20 städer. Men det bygger främst på gatupatrullernas egen information på sociala medier.

Ute på gatorna har de än så länge bara observerats på ett fåtal platser. Men gatupatrullerna har väckt stor debatt i Finland som har en historia av inbördeskrig och våldsamma medborgargarden bara några årtionden bakåt i tiden.

Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet anser att de grupper som bildas runtom i landet nu, även de utan någon koppling till våldsbrott eller högerextrema krafter, är tecken på en oroande utveckling.

– Det påminner på ett otrevligt sätt om situationen i Finland före och under ryska revolutionen, då det uppstod olika konkurrerande medborgarpatruller och kårer, säger Henrik Meinander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".