Hatord på nätet. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Brott som olaga hot och ofredande föreslås att uttvidgas och även gälla näthat. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Utredare vill se utökade straff för näthat

1:05 min

Det kan bli kraftigt utökade straff för näthat. Bland annat ska det bli lättare att åtala för olaga hot, ofredande och ärekränkningar på nätet. 
Ekot direktrapporterade från presskonferensen.

– Vi kommer att presentera en rad förslag för ministern, bland annat föreslår vi en ny straffbestämmelse som kommer att handla om när man olovligen sprider mycket privat information om andra människor. Det kan handla om till exempel sexfilmer, säger regeringens utredare Gudrun Antemar. 

Det handlar också om att brotten olaga hot, ofredande och ärekränkningar utvidgas för att täcka in typiskt näthat. I förslaget ingår att den som driver en sajt där hot eller ärekränkningar publiceras.

Tanken är också att de som utsätts för grovt förtal på nätet ska kunna få brottsskadeersättning.

Många som utsätts för näthat är barn och unga och utredningen välkomnas också av Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dalin.

– Det finns risker på nätet och många barn blir utsatta för kränkningar och hat. Därför är det bra att det här utreds och att man tittar på det utifrån ett barnperspektiv när man utreder det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista