Martin Kinnunen på väg in i rättssalen. Foto: Simon Andrén/Sveriges Radio
Martin Kinnunen på väg in i rättssalen vid rättegången i Södertörns tingsrätt, i januari 2016. Bredvid sig (i glasögon) har han sin advokat Thomas Olsson. Foto: Simon Andrén/Sveriges Radio

Kinnunen lämnar vid fällande dom

1:54 min

I dag klockan 11.00 kommer domen mot Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen. Han säger att han kommer att lämna sin riksdagsplats om rätten går på åklagarens linje.

Martin Kinnunen är åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Åklagaren har yrkat på 18 månaders fängelse.

– Låt oss säga att man skulle gå på åklagarens linje, och döma mig till det straffet. Då kan man inte sitta i riksdagen, givetvis. Man kan inte sitta 18 månader i fängelse och samtidigt sitta i riksdagen, det går inte. Men jag är beredd att äta upp alla mina skor om rätten går på åklagarens linje, säger Martin Kinnunen.

De misstänkta brotten ska ha skett i Sverigedemokraternas aktiebolag Samtid & Framtid, där Matin Kinnunen är ensam styrelseledamot.

Enligt åklagare Jakob Holmberg har momsen deklarerats fel, och bokföring saknats för vissa perioder.

Felaktigheterna ska ha skett när bolaget betalade den förre sverigedemokratiske riksdagsledamoten Erik Almqvist 3,7 miljoner kronor för konsult-tjänster åt partiet. Detta kort efter att Almqvist lämnat riksdagen på grund av den så kallade järnrörsskandalen.

När de misstänkta ekobrotten skedde var Martin Kinnunen presschef i partiet, sedan 2014 är han riksdagsledamot. Om en riksdagsledamot fälls för brott är det den dömande domstolen som ska besluta om personen kan sitta kvar i riksdagen.

Men rättens ordförande i det aktuella målet säger till Ekot att de inte kommer att pröva frågan om Kinnunens uppdrag som riksdagsledamot. Åklagare Jakob Holmberg har inte heller krävt att tingsrätten ska göra det. Vilket han motiverar så här:

– Jag anser inte att de här misstankarna är så nära anknutna till utövandet av det uppdraget, så att det av den anledningen behöver tas upp. De är dessutom inte av den allvarligheten så det behöver prövas, säger Jakob Holmberg.

Men Martin Kinnnunen säger alltså nu att han självmant kommer att lämna riksdagen, om rätten går på åklagarens linje.

Anders Norin, chef för protokollskansliet i riksdagen, känner till två fall där en riksdagsledamot dömts för brott.

– En gång 1997, då en ledamot dömdes för bedrägeri. Och ett fall 2001, då en ledamot dömdes för bland annat misshandel. I bägge fallen skildes de från sina uppdrag, säger Anders Norin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista